I måndags hade kommunfullmäktiges 41 ledamöter en arvoderad utbildningsdag och temat var framtidsvisioner för Kalix kommun.

De folkvalda delades in i grupper och en grupp bestod av nämnda Margaretha Vikman, Ulla Granath Björnström (M), Valter Lindh (C) och Stig Carlsson (S).

Ingen reagerade
Det var i detta sammanhang orden ovan, återgivna av Valter Lindh muntligen och på hans Facebook-sida skriftligen, fälldes.

Artikelbild

| Kommunfullmäktige i Kalix samlades till en utbildningsdag som skulle handla om visioner, men några ledamöter lämnade dagen i förtid på grund av olustkänslan efter uttalandet.FOTO: Lotta Nilsson

- Vi jobbade med visioner för Kalix kommun så jag förstår inte vad uttalandet om lappar och finnar hade med saken att göra. Jag sade "du är ju rasist" och ledamoten sade "ja, när det gäller dessa är jag rasist", säger Valter Lindh.

Vad gjorde du?
- Jag var upp i talarstolen och frågade alla ledamöter om fler delade den här uppfattningen och jag fick inget svar. Jag är besviken över att inte fler reagerade på ledamotens uttalanden, säger Valter Lindh som valde att lämna utbildningsdagen efter denna händelse.

Applåder
Efter Valter Lindhs fråga i talarstolen gick Margaretha Vikman upp i densamma.

Katarina Nordin (M) upplevde det som att Margaretha Vikman försvarade sig.

Artikelbild

| Kommunfullmäktige samlades till en utbildningsdag som skulle handla om visioner, men några ledamöter valde att lämna dagen i förtid på grund av olustkänsla.

- Hon sade att hon tycker att det är illa att det finns finländare som har bott här i 30 till 40 år och fortfarande inte kan det svenska språket. Jag reagerade också på att flera socialdemokratiska ledamöter, jag såg inte vilka, applåderade när Margaretha Vikman lämnade talarstolen, säger Katarina Nordin.

Roland Nordin (M) säger att han är "chockad" av det inträffade och att händelsen borde ha orsakat ett krismöte samma kväll.

Artikelbild

| Ellinor Söderlund släpper inte uttalandet som följdes av applåder.FOTO: Kurt Engström

Inga-Lisa Samuelsson (C) tycker att det hela är "pinsamt" och lämnade dagen i förtid på grund av olustkänsla:

- Jag reagerade väldigt starkt på att åsikterna applåderades. Det kändes som en markering att fler tycker så här.

Artikelbild

| Roland Nordin (M) är chockad över det inträffade.

"För starkt"
Margaretha Vikman säger att hon står för sina uttalanden men tillägger "jag var väl för hetsig och kan ha uttryckt mig för starkt".

Du påstås ha sagt "lappar tycker jag inte om, de utnyttjar bara bidragssystem. Och förresten, finnarna som inte lärt sig svenska tycker jag heller inte om". Stämmer det?
- Jag kan vara provokativ, säger Margaretha Vikman som har minnesbilden att hon sagt att hon inte vill bli jämförd med samer och att uttalandet om finländarna handlade om att hon tyckte att det var tråkigt att de inte lär sig svenska.

Artikelbild

| Valter Lindh (C) lämnade arrangemanget i i protest."Det var fruktansvärt", säger han.

Du tycker att samer utnyttjar bidragssystem?
- Ja, men det gör vi väl kanske lite till mans, säger Margaretha Vikman.

Du tycker att människor från Finland ska kunna svenska om de bor här?
- Ja, jag tycker att det är jättetråkigt att det finns de som inte lär sig språket, säger Margaretha Vikman.

Artikelbild

Förstår du att uttalandena kan uppfattas som rasistiska?
- Nej, det gör jag inte men jag står för vad jag har sagt. Jag har också fått frågan hur jag känner för de nya, mörka svenskarna (asylsökande, reds anm) och jag har sagt att jag tycker det är trevligt att de finns i vår kommun. Jag svarar rakt på frågor för då vet människor var de har mig. Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att människor som känt sig påhoppade inte tar den diskussionen direkt med mig. Jag får be om ursäkt om någon tagit illa upp. Jag vill inte heller att mitt parti ska få stå för vad jag sagt. Jag tar konsekvenserna av det här och lämnar mina förtroendeuppdrag i kommunen, säger Margaretha Vikman.

Förvaltningsområde
Kalix kommun är sedan en tid tillbaka förvaltningsområde för finska språket och meänkieli (tornedalsfinska).

Det innebär att kommunen ska skydda och främja de båda nationella minoritetsspråken.

Kommunen ska även arbeta för att behålla och utveckla minoriteternas kultur.