Nöje Bowery Ballroom, Lower East Side, New York. Jag har sett Movits! många gånger men jag har aldrig varit med om ett sådant sväng som här. Zacke är förband, det räcker med att han tar av sig jackan så tjuter tjejerna. När Movits! äntrar scenen är lyckan total. Den amerikanska publiken fattar inte ett dyft av frontmannen Johans Rensfeldts rhymes, men vad gör det? Musiken är universal och svenskan exotisk.

- Den här sången handlar om en liten pojke som går till skolan med en alldeles ny, eller i alla fall nyärvd, ryggsäck. Han låtsas att ryggsäcken är en rymdraket. Håll drömmen levande! ropar Johan Rensfeldt och inleder Na na na.

Tänk vad Movits! ska betyda för fjortisarna på Hertsön i Luleå. Att en hiphop-akt från deras hoods kan skriva på svenska, om livet på Hertsön, och turnera runt USA. Movits! är drömmen om rymdraketen som blev verklighet.

Artikelbild

Spelningen i New York är den sista på Movits! USA-turné. De har kört runt Nordamerika i en elva meter lång husbil. De har inte haft chaufför, de har kört själva i skift. 10 000 amerikanska miles eller 1 600 svenska mil.

- Ibland har det varit lite tajt att parkera i städerna. Annars inga problem. Förutom förra veckan, då lossnade köket i husbilen. Det satt bara fast i två skruvar och en spånplatta, säger Johan Rensfeldt och skrattar.

Har ni hemlängtan?
- Självklart, svarar saxofonisten Jocke Nilsson.

- Hemma har vi varsin iPad 2 som väntar på oss. Vi gör så mycket tillsammans nu att vi måste köpa samma saker. Annars blir det avundsjuka.

New York är en internationell smältdegel. Några timmar innan spelningen på Bowery Ballroom möter jag Movits! på baren Pianos några kvarter bort. Det är exakt som Södermalm i Stockholm. Jag kan förstå varför Movits! spelar på Lower East Side. Alla ser ut som dem. Det är fullt med movitsar överallt.

- Att spela i New York är ändå fetast. Här finns så mycket inspiration att få, säger Anders Rensfeldt.

Artikelbild

I Texas var det annorlunda. Movits! fans är inte särskilt många där. Publiken var liten men upplevelsen oförglömlig.

- De går alltså runt med pickadoller i jeanslinningen och kör bilar med dekaler som säger att "Växthuseffekten är bullshit". Det man tycker mest illa om i Sverige är roligast att se här, säger Johan Rensfeldt.

Förra USA-turnen var egentligen lättare. Då hade Movits! just spelat på kultshowen Colbert Report. USA-publiken var nyfrälst och ville höra Fel del av garden. Den här gången är det å ena sidan tuffare, å andra sidan mer på riktigt. Publiken som kommer för att se Movits! har verkligen längtat. De är riktiga fans.

Tjejerna som står längst framme vid scenen på Bowery Ballroom har väntat utanför klubben i många timmar. Jag står några meter längre bak och känner gåshuden rinna över kroppen, hela vägen från kinderna till vaderna.

Movits! är i stan. I natt är jag en riktigt stolt Lulebo i New York.

Video från Movits! spelning i New York på www.nsd.se/noje.