En omfattande eko-rättegång startade under fredagen i Luleå tingsrätt.

Huvudmannen är en 40-årig man från Luleå som bedriver verksamhet avseende försäljning i olika branscher.

Näringsförbud
Företagaren är åtalad för grovt skattebrott, tillsammans med en annan man är han även åtalad för medhjälp till grovt skattebrott. Kammaråklagare Jan Wallström, speciallist på eko-brott, vill också att tingsgrätten meddelar företagaren näringsförbud i fem år.

Verksamheten har bedrivits i ett bolag under tiden 2004 till 2010 och i ett annat bolag under tiden 2010 till 2011.

Kortfattat har mannen haft anställda i sitt bolag men har under perioder haft personalen i andra bolag. Syftet är, enligt åklagaren, att slippa arbetsgivaravgifter.

Notoriska målvakter
- Det är inte heller betalt sociala avgifter och andra skatter, säger Jan Wallström.

Personalen har hela tiden arbetat i företagarens företag. Jan Wallström menar att företagaren även har ägt de företag som personalen har vandrat mellan. Företagaren har använt så kallade målvakter som företrädare för de andra bolagen.

Jan Wallström grundar bland annat sina påståenden på att några av målvakterna som företagaren har använt sig av är notoriska målvakter som tidigare har figurerat och dömts för ekobrott.

Betydande belopp
Åklagaren menar att skattebrottet är grovt då de skett systematiskt och sammantaget rört sig om mycket betydande belopp.

Den 40-årige företagarens försvarare, advokat Hans-Ola Fors, säger att hans klient förnekar brott och bestrider näringsförbud.

- Jag menar att min klient inte alls bedrivit någon kriminell verksamhet som är systematisk. Åklagaren har en felaktig historiebeskrivning, säger Hans-Ola Fors.

Bokföringsbrott
Fredagen är första förhandlingsdagen. Målet avslutas på tisdag kommande vecka. Ytterliga personer är åtalade i härvan, bland annat en 53-årig man som figurerat som målvakt i flera bolag. Även en 46-årig kvinna i restaurangbranschen står åtalad för grovt bokföringsbrott.