- Svensk miljölagstiftning måste följas av myndigheter annars går botten ur miljöarbetet, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

En argumentation som PO Eriksson bestämt vänder sig emot.

- Ibland måste man tänka med huvudet och inte bara rida på paragrafer. Vi är till för människorna och inte för paragraferna.

Artikelbild

Dessutom ställer sig landshövdingen mycket förundrad till Naturskyddsförenigen senaste utspel.

- Som jag har förstått det hela så går de här besluten inte att överklaga. Därför blir det här ett slag i luften.

I förra veckan valde Naturskyddsföreningen att JO-anmäla PO Eriksson för att han i fyra fall kört över sina egna tjänstemän. I samtliga dessa fall har berörda kommuner beslutat om dispens från strandskyddet. Besluten har överprövats av länsstyrelsens tjänstemän, som kommit fram till det saknas skäl att bevilja dispens. I det läget har landshövdingen klivit fram och sagt till om att de kommunala besluten om dispenser ska ligga fast.

- Statliga tjänstemän som landshövding PO Eriksson måste tillämpa den lagstiftning som gäller. Det är en förutsättning för naturskyddet i landet, argumenterar Naturskyddsförenigens ordförande Mikael Karlsson.

PO Eriksson känner sig dock trygg i sitt agerande, inte minst efter det enorma stöd han säger sig ha fått.

- Jag har nog aldrig varit med om att så många ställt upp till mitt försvar. Jag har blivit överöst av mejl och sms. Det är uppenbart att allt fler inser att det är omöjligt att i alla lägen göra en stenhård tillämpning i Norrbotten av strandskyddsbestämmelserna. Det behövs också lite sunt förnuft.