Femtionio år gammal så ser Börje Lööw slutet på sin politiska bana. Luleåpolitikern uppger att Vänsterpartiets arbetsmetoder ter sig allt mer främmande från hans egen syn och lämnar nu partiet helt och hållet.

Utfrysning, bortmanövrering och så var det historien med Simon Fors (V) och hans uppmärksammade twitter där han förespråkade Per Gudmundsons avrättning.
-  Simon Fors är huvudsaken till min avgång. Jag köper inte ner mig och tillåter mig inte att bli representerad av en politiker som beter sig på det sättet med twitteruttal. Han är ju vice landstingsråd för bövelen och han representerar mig och tusentals andra människor, säger Börje Lööw.


Bör Simon Fors avgå?
- Han är folkvald det kan partiet inte göra något åt. Men det som partiet kunde ha gjort är att Simon Fors inte längre representerar partiets namn. Hans agerande borde ha varit föremål för en sån diskussion.

Artikelbild

 

Det var när Börje Lööw nedflyttades och utmanövrerades på partiets placeringslistor inför valet 2010 som han började fundera över sitt partis metoder.

Som tur vara ville vänsterpartiets väljare något annat och kryssade upp Börje Lööw från de låga placeringarna på valsedeln till toppositioner i både kommun och landstingsvalet.

 


Då utmanövrering inte fungerade valde partikollegorna istället utfrysning som metod.

Artikelbild

- Det delades ut uppdrag till höger och vänster och jag fick inte ett enda. Man gav fan i mitt stora nätverk och kastade mig på politikens avfallshög. Det arbetssätt man använder inom partiet är jag inte tillfreds med. Det är okej ifall man vill ha någon annan men då ska man lägga fram det, argumentera och vara schysst.

Är du besviken på partiet?- Ja det är jag, jag är besviken på att de inte står upp mot sånt beteende. Alla som äger någon form av beslut borde ha agerat på annat sätt.

Så Börje Lööw ser nu bara en lösning som utväg - han säger upp sitt medlemskap i partiet.
Umgås du med partivännerna?
- Nä det gör vi inte. Mitt sociala liv har varit utanför partiet. Mina kompisar har inte varit aktiva partivänner. Jag har väl inte riktig umgåtts socialt så, några kanske men det har ebbat ut.

Är du helt opolitiskt nu?
-  I stay red!Är det tänkbart att återvända?- Jaoo, på något plan är det väl så. Det beror lite på utvecklings i riks-, läns- och lokalplan. Det är en del som ska hända innan jag går tillbaka.Hur ser du på vänsterpartiets utveckling?- Den är oerhört bekymmersam. Ohly är en nära vän till mig och han är duktig men det är dags för honom att sluta. Partiet måste skaffa sig en tydligare vision om hur man bygger ett samhälle. Det går inte bara att vara en rättvisebrandkår som rycker ut för att släcka andras bränder. Det handlar om att visa en idé om vad man vill se i framtiden. Det är en förändring jag vill se plus att vi byter ut partiledningen.