Det är som det brukar, vid den här tiden på året. Medan vi andra krälar ut i solen tar hockeymålvakterna på sig 25 kilo utrustning och promenerar glatt in i den svinkalla ishallen i Sunderbyn. Där inne går Linköpings målvaktstränare Fredrik Mikko omkring och väser - eftersom de ständiga skiftningarna mellan värme och kyla förstör stämbanden - medan Erik Granqvist, Daniel Henriksson och Ulf Nilsson trängs med målvakter, instruktörer och skyttar ute på isen.

Det är den årliga målvaktsverkstan och allt är som vanligt.

Ja, förutom den där märkligt långhåriga målvakten där borta.

Artikelbild

| Maria Omberg, 16 år och hockeymålvakt

När Maria Omberg började spela hockey - i Hertsöns kommunseriegäng - var det ett trendbrott. Det fanns ingen tradition av ishockeyspelande i hennes familj, ingen som gått i bräschen. Men om du är tjej och ska bli hockeyspelare i Luleå är det lika bra att vänja dig vid att bryta ny mark på en gång.

- Det är bara pappa som är intresserad, jag vet inte varför jag började. Jag tyckte att det var kul.

Alla tjejer som spelar hockey lägger av i tonåren. Varför har du fortsatt?

- Jag vet inte. Kanske för att jag är målvakt, det är inte samma direkta fysiska hinder som för utespelarna. Sen tror jag att många tjejer slutar för att det inte finns ett damlag i närheten, när jag började spela med Luleås damer så blev det mycket roligare.

Artikelbild

Varför?

- När man spelar med killar kommer man kanske in i laget, men inte i omklädningsrummet. I början, när man är liten, är det ingen som tänker på det men när man blir 14-15 är det sociala inte lika kul längre. Man vill vara med, känna miljön i omklädningsrummet. När jag såg att det fanns ett damlag blev hockey roligt igen.

Artikelbild

Får råd av Färjestads målvaktstränare
Den där långhåriga målvakten är den första kvinnan - tjejen, kanske, hon är bara 16 - som är med på målvaktsverkstan. En av övningarna går ut på att lära sig agera rätt med klubbhandsken vid sidledsförflyttningar och Maria Omberg har problem. Hon hinner inte riktigt till skotten och släpper in några stycken i rad. Erik Granqvist tillrättavisar.

- Det här får jag prata mycket med mina killar i Färjestad om. Du måste fokusera på att komma ut mot pucken - inte mot spelaren - annars blir det för stor lucka till höger.

Maria rättar till positionen och tar resten av skotten.

- Maria är världens talang. Vi har jobbat tillsammans sedan förra sommaren och hon har utvecklats fantastiskt mycket. Hon är otroligt fokuserad, otroligt teknikintresserad och otroligt lättlärd. Man säger en sak, vi testar och det funkar. Det är så kul att jobba när man ser resultaten på en gång, säger Linda Blomquist.

"Har varit skitbra"
Blomqvists situation var den direkt motsatta till Marias. Lindas pappa Mats - det är möjligt att han hade världens snabbaste plockhandske, på den tiden som sånt spelade roll - var en av hjältarna som tog upp Luleå Hockey i elitserien.

Det blev en målvaktskarriär även för dottern, så småningom flyttade hon söderut för att hitta bra med- och motspelare och i fjol tvingades hon sluta efter att ljumskar och knän sa ifrån. Hon gick skola under karriären, blev lärare och är i dag den enda kvinna som gått steg tre på hockeyförbundets målvaktstränarutbildning. Hon är också den första kvinnliga instruktören på målvaktsverkstan.

- Många av dem som är instruktörer här är ju gamla polare till pappa, de tycker att det är skitkul att vi båda är med. Jag flyttade hem från Umeå i fjol och ville verkligen börja jobba med målvaktsträning. Luleå Hockey har varit skitbra, jag har fått gå alla kurser jag velat, säger Blomquist.

Nu jobbar hon dels på gymnasieskolan i Luleå, dels inom Luleå Hockeys organisation. Där kompletterar hon - tillsammans med juniorernas Erik Jiborg - Daniel Henriksson i arbetet med att utbilda föreningens målvakter.

Men det räcker inte där.

Tillsammans med "Hento" har hon också återupplivat målvaktsgruppen, en lokal variant på målvaktsverkstan, där norrbottniska målvakter en gång i veckan kan komma till Luleå för att nöta detaljer tillsammans med sina kolleger.

- Det är helt fantastiskt, folk kör från Övertorneå, Överkalix och Älvsbyn för att vara med. Vi har haft 60 målvakter under vintern och gjort i praktiken samma sak som vi gör här.

Kan nå juniorlandslaget
Blomquist är också nybliven scout för damernas juniorlandslag, den som håller koll på lovande spelare i norra Sverige. Ingen är med andra ord bättre lämpad att bedöma Maria Ombergs chanser att ta en plats där - trots att Omberg egentligen är ett år för ung.

- Hon har stora chanser att komma med i juniorlandslaget. Blir det inte i år så blir det kanske nästa. Här uppe är det fyra stycken som slåss om platsen, alla utvecklas olika snabbt och det kan hända att de andra också utvecklats jättemycket. Men det ser vi på första träffen i september.

Maria Omberg är, enligt Blomquist, den mest talangfulla dammålvakt som någonsin kommit fram i Luleå. Men nu kan hon vara förlorad för föreningen. Till hösten går hon ut grundskolan och anrika hockeygymnasiet i Örnsköldsvik - historiskt sett så nära en gräddfil till landslaget man kan komma - har redan en plats reserverad åt Omberg.

Glädjebesked? Ja - men det finns också problem.

- De har så många bra målvakter där nere, i såna fall skulle jag stå med deras lag i division I. Det är inte så bra, eftersom de är överlägsna i den serien och målvakten får typ fyra skott på sig under en match, säger Omberg, som menar att det rent krasst är bättre att stå i Luleås damlag.

- Där är det tvärt om, där får jag 70 skott på mig under en match, säger hon och skrattar.

Men daglig träning och ett skolschema som är tillrättalagt för att kunna utföra den är det i särklass viktigaste för en ung målvakt. Därför kommer hon ändå att flytta till Ö-vik - om inte Luleå Hockeys plan går i lås.

"Vi försöker så att det brinner"
Föreningen reagerade kanske lite sent på att Omberg skulle försvinna, men jobbar nu hårt för att skapa en plats för målvakten bland killarna på hockeygymnasiet. Problemet är att gymnasiereformen börjar gälla till hösten, det finns bara 14 platser på nya hockegym och alla är redan fyllda. Nu hoppas man kunna skapa en extraplats åt Omberg, vilket skulle möjliggöra att hon stannar i stan tre år till.

- Vi försöker så att det brinner. Vi hoppas att det ska gå att lösa, det är många godkännanden hit och dit som ska gå igenom. Jag vill så klart behålla henne här, säger Linda Blomquist.

Planen är att Omberg ska träna med Luleås U16-herrar, gå hockeygymnasiet och spela de där arbetsamma matcherna med damlaget i division I. Och sen då? Enligt Linda Blomquist kan det bli precis hur bra som helst.

- Får hon en säsong, där hon tränar med juniorer och U16 och vänjer sig vid det lite snabbare spelet, kan hon mycket väl vara förstamålis i riksserien nästa säsong. Kanske i Munksund eller något annat lag. Hon är en av de bäst skolade spelarna i Sverige, det finns inga hinder för henne.