Raset i Tuve var ett kraftigt jordskred som inträffade den 30 november 1977 i Tuve i Göteborg.

300 000 kvadratmeter mark flyttades och 67 hus raserades. Skredet krävde nio dödsoffer, 62 skadades, 436 blev hemlösa och är därmed en av de värsta naturkatastroferna i Sverige i modern tid.

Det blev också startskottet för Stig Bernanders intresse för jordskred och han inledde forskning kring fenomenet. Han har sedan dess tittat närmare på orsaker och verkan bakom skreden. Och det är ett viktigt ämne, som tagit upp han tid både som konsult och forskare:

Artikelbild

| Det var en av Sveriges svåraste naturkatastrofer. Jordskredet i Tuve i november 1977 dödade nio och gjorde hundratals hemlösa.FOTO: JAN COLLSIÖÖ

Vanligt i Norge
- Riskområden finns överallt. Ras och skred sker ofta, inte minst i Norge där det är väldigt vanligt, säger Stig Bernander.

Han disputerar i dag, tisdag, på Luleå tekniska universitet, LTU. I den avhandling han lägger fram tar han upp naturkrafter som kan vara utlösande faktorer vid skred, likt det i Tuve för 34 år sedan. Bland annat förklarar han i avhandlingen vilka faser en sluttning genomgår innan den bli instabil, år ett kritiskt läge och rasar eller glider iväg.

- Forskningen är viktig för det förebyggande arbetet. Vet man vad som händer kan olyckor förhindras, säger Stig Bernander.

83 år gammal
Att någon doktorerar vid en högskola eller ett universitet är viktigt, men inte uppseendeväckande.

Men Stig Bernanders disputation är speciell. Kanske är han med sina 83 år Sveriges äldsta doktorand. Men det är inte han själv gör stor sak av. Tvärtom konstaterar han kort och gott:

- Jag jobbar fortfarande.