Vaimat, Anttis, Lahnajärvi Pajala, Haparanda, Gemträsk, Åkerholmen, Övre storfors, Ubbyn, Inbyn och Häggan.

Listan kan göras lång över platser i Norrbotten där det varit problem med telefonin under längre perioder. Och det här är bara de platser som NSD rapporterat om under den gångna sommaren.

Omfattande bekymmer
Vittnesmålen är många. Upprepade samtal till Telia och brutna löften om åtgärder med lång väntan som följd. Gång på gång har förtvivlade personer vittnat i NSD om telefoner som fungerar dåligt eller inte alls.

Artikelbild

| Sven-Erik Bucht (S).

En genomgång av artiklar publicerats i NSD under sommaren visar att det varit stora problem med den nya modellen som Telia infört sedan bolaget börjat stänga det fasta nätet. Dessutom har det varit omfattande bekymmer med mobiltelefonin.

"Reservdelsproblem"
Ett av exemplen är Lahnajärvi, väster om Korpilombolo. Det var i juni som det fasta telenätet monterades ner av Telia. Sedan började problemen. Telefonerna fungerade inte, de drabbade gjorde anmälan till Telia vid upprepade tillfällen.

Och tiden gick.

Så kom beskedet att det var problem med en reservdel som inte fanns i lager. De fick vänta i mer än tre veckor. Nu en månad senare fungerar det fortfarande inte fullt ut.

Artikelbild

- Nu har det varit sämre igen de senaste veckorna. Det är något som inte stämmer, säger Sirkka Samuelsson och suckar.

Bakgrunden är att Telia i vissa områden ska montera ner det fasta telenätet, som består av kopparledningar. Systemet ersätts med det som kallas fast mobiltelefoni. Förändringarna berör 50 000 abonnenter.

Artikelbild

Det innebär att en mottagare som kan ta in signaler från mobilmast omvandlar dem så att de fungerar i vanliga telefoner. Mottagarna har en bättre mottagning än en vanlig mobiltelefon. Det går också att sätta en särskild antenn på huset för att ytterligare förstärka mottagningen.

Men förändringarna har som sagt ställt till med problem. Åskan kan slå ut utrustningen eller mobilmasten och det har varit svårt att få service eftersom Telia haft svårt att få tag på reservdelar.