Säkerhetsarrangemangen var enorma i New York i går. En tredjedel fler poliser än vanligt var i tjänst. Överallt rigorösa kontroller av trafik och suspekta föremål. Myndigheterna bad människor att iaktta särskild vaksamhet.

Det var inte en fabricerad rädsla, iscensatt av Fox News och andra reaktionära krafter som ständigt söker patriotiska anledningar för Amerika att bomba sönder världen.

Nej, människors rädsla var på riktigt. Familjen jag bor hos planerade hela gårdagen i förväg för att vi säkert skulle befinna oss i säkerhet. Inga allmänna kommunikationer. Inga spektakulära folksamlingar.

Jag förstår deras agerande. Mina vänner befann sig på Manhattan den 11 september 2001. Det vet hur verklig skräck känns och minns lukten av döden. De har vänner som förlorade nära och kära när tvillingtornen föll.

I Sverige är det viktigt att veta att inte hela Amerika resonerar som Fox News. I USA debatteras konsekvenserna av 9/11. Många menar att bombhögerns krig mot terrorismen bara har förlorare.

Osama Bin Laden är död och Al Qaida kraftigt försvagat. Terroristerna vann inte slaget om 9/11. Men inte heller USA som nation har vunnit. Bushadministrationen tvingade Amerika ut i ett oerhört dyra krig i Irak och Afghanistan som fortfarande kräver dödsoffer.

Människorättsgrupper kritiserar hur kriget mot terrorismen har beskurit människors personliga integritet och ökat rasismen i det amerikanska samhället. I stället för att se sig själva i andra, vill bombhögern efter 9/11 få människor att se fienden i andra. Det är inget sätt att bygga en stark och sammanhållen nation.

Amerikas fattiga betalar det högsta priset för kriget mot terrorismen. Många människor skulle behöva alla dessa krigsmiljarder till sociala skyddsnät och välfärd i stället för bomber.

Debatten om USA i Sverige måste nyanseras. Fox News är inte Amerika. Alla amerikaner är inte vettlösa patrioter. Att leva på Manhattan och vara allvarligt rädd för nya terrorattentat är inte det samma som att stödja bombhögern.

Människors rädsla är på riktigt. Bin Laden orsakade död och lidande av oerhörda proportioner. Amerikas sorg efter den 11 september 2001 måste respekteras på samma självklara sätt som bombhögerns vettlösa krig mot terrorismen måste kritiseras.

Ingen människa vill se sina nära och kära dö i terror - oavsett var terrorn äger rum eller vem som står bakom den.