Kuhmunen själv säger att han tillfrågats av företaget men inte förstått att det var en annons det handlade om.

- Jag var på fjället när de ringde på min mobiltelefon och förstod inte vad de menade. Hade jag vetat att det var reklam hade jag tackat nej. Men jag har i alla fall inte skrivit på något papper om det här. Jag vet inte riktigt hur jag ska agera nu, säger Kuhmunen till Sameradion.

 

Artikelbild

Det var i onsdags som NSD berättade om kritiken mot Byggmax annons, som bland annat publicerats i Dagens Nyheter.

- Det är ett fullkomligt respektlöst utnyttjande av den svenska urbefolkningen, sa Ronny Olovsson, vd på Vinter reklambyrå.

Svenska samernas riksförbund (SSR) övervägde att JO-anmäla annonsen men beslutade senare att inte göra det.

- Det är alldeles för enkelt att använda samer i marknadsföring. Men nu blev det ju så att man inom reklambranschen reagerade och tog avstånd från det här och sa att det är lågvattenmärke att göra den här typen av annonser. Och företaget drar ju tillbaka annonsen. Vi nöjer oss med det. Men det är upp till den enskilde individen om han vill göra det själv, säger Ragnhild Svonni, administrativ chef vid SSR, till Sameradion.Byggmax Jacob Notlöv är ångefull.

- Det var absolut inte meningen att diskriminera någon eller framställa samer i dålig dager. Utan det är bara en typ av ordvits som var till för att lyfta vår lågprisprofil. Så jag är hemskt ledsen att det har uppfattas på det här sättet, säger han.

Byggmax hade fått godkänt både av fotografen Peter Rosén i Abisko och av Kuhmunen att använda bilden. Beslutet att dra tillbaka annonsen tog företaget efter att ha tagit del av den kritik som kommer från SSR.