Juholt har bett om ursäkt och betalar nu tillbaka 160 000 kronor.

På Ekots fråga om vilket brott det kan handla om svarar han:

Beslut om förundersökning väntas tidigast nästa vecka. Juholt ville i dag inte kommentera beslutet om en granskning.

Oskarshamnsbon Juholt har sedan 1990-talet haft en övernattningslägenhet i Stockholm. 2007 flyttade han in i sin flickväns lägenhet i förorten Västertorp och har sedan dess begärt fullt hyresbidrag från riksdagen.

Totalt handlar det om 320 532 kronor. Om sambon stått för halva hyran skulle summan varit drygt 160 000 kronor lägre.

Han tycker inte att det är rimligt att skattebetalarna ska stå också för sambons hyra, men uppger att han aldrig de gångna åren funderat över att så var fallet.

Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen, tog i somras kontakt med en av Juholts assistenter för att fråga om det fortfarande var så att han skulle ha ersättning för hela hyran. Trots det lämnade Juholt i september in en begäran om ersättning på samma sätt som tidigare.

Men uppmärksamheten kring Juholt får ändå konsekvenser för Socialdemokraterna,menar hon. Ett parti som hamnar i en sån här situation får ägna mycket kraft och energi åt skadekontroll.

Håkan Juholt kan också få problem internt eftersom han är relativt ny på sin post och inte har ett tungt förtroendekapital att luta sig mot.

Juholt betalade i går tillbaka större delen av den ersättning för hyra som han felaktigt fått från riksdagsförvaltningen.