En känsla för den kalla och vackra vintern. Det vill konstnärsgruppen från Umeå förmedla med sin utställning.

- Vi har gjort en egen tolkning genom att förena två eller flera av varandras hantverk, säger smideskonstnären Mattias Baudin.

Utställningen i Bodens konsthall med ett hundratal alster heter "Krispigt vitt". Den ska ge besökaren en känsla av den norrländska vintern.

Artikelbild

| Här är alla i gruppen soms tår bakom utställningen " Krispigt vitt" på Bodens konstgille. Fr vänster fotografen Sylvia Dahlberg, smeden Mattias Baudin, Tårdkonstnären Stina Urberg och glaskonstnären Linda Baudin. På bilden syns de fina hägrarna.

- En vinterbild behöver inte alltid vara snö. Vi har valt att skildra vintern från oktoberdaggen fram till det börjar töa, säger glaskonstnären Linda Baudin.

Smidde planer
Den som egentligen smidde planen på en gemensam utställning var hennes make smeden Mattias Baudin.

- När jag och Linda gifte oss var Sylvia vår bröllopsfotograf. Vi blev imponerade av hennes jättefina bilder. Sedan har Stina Urberg hjälpt oss hänga i vårt galleri och vi undrade vad hon håller på med för konst. Det handlar mycket om att ta och ge i gruppen och det hoppas vi utställningen också visar, säger Mattias Baudin.

Han började med konstsmide 1995 i en egen smedja på Olofsfors bruk. Mattias och frun Linda driver också ett konstföretag ihop och största delen av verksamheten sker på uppdrag. De har mycket offentliga utsmyckningar och privata beställningar.

Artikelbild

| Ett hav av fina glasvaser, glasfat och glasskulpturer som kallas just Blå tid och Blå natt. Det blåa ljuset är något som kännetecknar vintern uppe i norr.

Glasblåsning
Kännetecknade för Mattias Baudins formspråk är enkla, stiliserade och uppåtsträvande former där onödiga detaljer skalas av.

- Jag har gjort löven av smide. Löven i sin tur har jag inspirerats att göra efter en bild som Sylvia har tagit. Det är så vi jobbat med att fånga alla frusna ögonblick, säger Mattias Baudin.

Artikelbild

| Så här ser smidesträdet ut och tiffanyglasen till vänster. På bilden syns Linda Baudin och Sylvia Dahlberg.

Glaskonstnären Linda Baudin jobbar med traditionell glasblåsning men även med gravyr, blästring och Tiffanyteknik. Fotografen Sylvia Urberg har lagt in sina bilder i hennes Tiffanyglas.

- Oväntade detaljer, utskott och kombinationer av olika material är ett kännetecken för mitt arbete, säger Linda Baudin.

Artikelbild

| Blå natt kallades dessa vaser som Linda Baudin blåst och sedan Stina Urberg dekorererat.

- Känslor och det ögonblickliga kännetecknar väl mina foton, säger Sylvia Dahlberg.

Trådkonst
Trådkonstnären Stina Urberg har dekorerat Lindas vackra glas men även förlängt Mattias oxiderade smidesträds grenar med tråd och pärlor.

Artikelbild

| Lokablommorna som de kan se ut på foto men även gjorda med järntråd och glaspärlor. En slags modernare luffarslöjdskonst.

- Jag har nog hantverket i blodet eftersom min pappa var metallare och min mamma textilare brukar jag säga. Jag kom tidigt i kontakt med luffarslöjd som blivit poppis igen.

- Jag har nog dragit mig ett steg längre från den traditionella trådkonsten och försökt vara nyskapande. Jag har mest synts på marknader, så det här är min första stora utställning.

Artikelbild

| Ett fruset ögonblick. Smeden Mattias Baudin med sina löv som han inspirerats att göra efter fotografen Syliva Dahlbergs bild.

- Vårt nystartade samarbete tycker jag både inspirerar och stimulerar oss alla att ta ett steg vidare i vårt konstnärskap, säger Stina Urberg.