Charlotte Kalla förlorar sällan och aldrig ett fristilslopp över 10 kilometer. Och i säsongspremiären i Bruksvallarna var allt ungefär som vanligt.

Charlotte Kalla utklassade resten av startfältet och var 18,3 sekunder före duktiga fristilsryskan Irina Khazova. Hanna Brodin var trea, drygt 21 sekunder bakom Kalla.

- Det kändes bra och kontrollerat när jag stack ut. Men det är tufft att tävla första gången, jag hade inte riktigt ork för att hålla tekniken hela vägen, säger Kalla till SVT.

Artikelbild

Är det oroande att du inte hade den orken?

- Nej, det är det inte. Jag är helt enkelt inte van att tävla, det är som det ska vara och nu är jag bättre förberedd inför nästa helg.

Ida Ingemarsdotter, bördig från Jarhois utanför Pajala, hade ingen stor dag. I mål var Ingemarsdotter 1.12,2 bakom Kalla på 19:e plats. Då gick det betydligt bättre för Jenny Hansson, långloppsdrottningen från Liikavaara, som kom i mål som slutade nia.

- Det kändes jättebra, jag har bara längtat efter att få dra på mig nummerlappen igen. Sista dygnet innan den här tävlingen har det pirrat i hela kroppen, säger Hansson till SVT.

Artikelbild

Hanssons "riktiga" säsong drar i gång 18 december, med ett långlopp i italienska Livignio. Den internationella långloppscupen börjar i januari.

Övriga norrbottniska placeringar: Susanne Nyström, Laisvall, 15:e plats, Mia Eriksson, Piteå Elit, 44:e plats, Jennie Öberg, Piteå Elit, 64:e plats.