Mary Ingridsson bjöd på kaffe och hembakt fikabröd i avvaktan på hemtransport för både piloter och sjukvårdande personal.

Erik Ingridsson berättar om onsdagen den 7 december runt klockan 14 på eftermiddagen.

- Det brummade i luften, men det snöade så kopiöst att det inte gick att se garaget några meter bort. Jag trodde det var ett diesellok. Plötsligt såg jag tre ljusstrålar genom snön från luften.

Artikelbild

Trodde du att det var ett ufo?
- Nej, jag hörde ju motorn. Ufon går tyst.

Britta Edin, sjuksköterska, berättar att de hade varit med en patient till Sunderbyn. På väg hem drog det ihop till dåligt väder.

- Vi följde järnvägen. Det började bli mörkt och det blev sämre och sämre sikt. Till slut kom vi fram till en by. Där gick vi ned.

Hon ringde Seth Engelmark i Lakaträsk. Ska man nödlanda ska man göra det hemma hos familjen. Britta Edins sambo är Seth Engelmarks son.

Artikelbild

- Jag var hos en granne när jag såg ambulanshelikoptern och undrade om Britta var med. Jag hade hunnit hem när hon ringde, säger Seth Engelmark och fortsätter:

- De visste att de var i Lakaträsk, men inte var de landat och jag förstod att de var på sågplan, så jag åkte dit. Det var ett helsikes snöväder och de måste flytta helikoptern till byastugan för att få ström.

Det fanns en oro för att helikoptern skulle ta i väderleksstationen, men det gick bra.

- Det är rutinerade killar, säger Seth Engelmark, som hjälpte till och senare följde piloterna med honom hem där han bjöd på fika och smörgås.

- Inte hjälpte jag dem mycket och bjuda på fika det var väl inget. Det är ju normalt, säger han.

Mary Ingridsson tycker det var trevligt med oväntat besök. Hon har alltid hembakt fikabröd hemma.

- Vi bjöd läkaren och sköterskan på fika. Hon åkte vidare till Seth, men läkaren stannade i fyra timmar. När han gick sa han att han hade haft så trevligt och jag fick en kram. Det var roligt att de kom hit. Det var som en liten annorlunda händelse.

Vare sig hon eller Seth Engelmark tycker att de gjort något speciellt.

- Man kan glädja en människa med enkla medel. Det behöver inte vara så storstilat, säger Mary Ingridsson som blev glad för att hon och maken fick en ros i NSD.

När Seth Engelmark får höra att han fått Dagens ros utbrister han:

- Satan, det är första rosen jag fått i hela mitt liv. Nu känns det in i hjärtat. Det är luftens hjältar vi servat.

Förresten, ni minns väl kaffereklamen - gissa vilket märke Mary Ingridsson bjöd på.

- Gevalia så klart.