Det är över nu. Sportåret 2011 alltså. När det är dags för en sammansfattning av det som gick så blev rätt bra ändå. Kanske inte mytomspunnet och magiskt men ändå minnesvärt.

Egentligen började det redan i juletid under 2010. Roger Rönnberg tog med Fredrik Styrman till JVM i USA. Det som såg så bra ut efter en vinst mot Kanada slutade med semifinalförlust efter straffar mot Ryssland. Sedan föll man även mot USA.

Styrman såg ovanligt stabil ut och skulle snart flytta till Skellefteå. Fast innan det var det dags för slutspel för Luleå Hockey som var tippat i botten men ändå var serieledare under en lång tid.

Artikelbild

 

Kvartsfinalserien mot Djurgården var slutspelets bästa. Den direkt avgörande matchen i det röda Coop Arena var slutspelets bästa.

Djurgården var några minuter från en semifinal innan Simon Hjalmarsson kvitterade och Robin Jonsson blev matchhjälte.

I semifinalen var Skellefteå starkare, men Jonas Rönnqvist hade gett staden hopp om något stort. För i skrivande stund ligger man i toppen efter en halv säsong.

Artikelbild

Våren bjöd som i vanliga fall på andra slutspel. LF Basket var det nya namnet på Plannja. Det blev en topplacering i serien och sorti i semifinalen. Sorti blev det också för två av klubbens största namn. John Rosendahl och Håkan Larsson spelade sina sista matcher.

Stadens damvariant hette fortfarande Luleå Basket och lekte hem grundserien tack vare sin bredd. Väl i finalen kunde man inte matcha Telges spets och tog sitt fjärde SM-silver. Sedan bytte man namn till Northland och fortsatte att vinna seriematcher.

Artikelbild

 

Allra bäst var såklart Marcus Hellner och Charlotte Kalla. VM i Oslo blev en fest för hemmanationen. Fast varsitt guld fick ändå Kalla och Hellner. Just Hellners spurt på sprinten är en klassiker när inte ens Petter Northug kunde svara.

I det internationella tog Sofia Mattsson ett VM-silver, syster Johanna vann för-OS, Alexander Majorov en VM-medalj och platsen som landets främsta åkare, Emil Öhman ett VM-guld och Luleås back Topi Jaakola fick vinna VM med sitt Finland.

Även fotbollen fick sig ett litet uppsving. Med två lag i division 1 blev det två fina derbymatcher. Piteå var tillbaka i damallsvenskan igen och höll sig kvar den här gången. Att Assis herrar och damer vann sina serier bidrog till att resultaten var bättre än på länge.

Carin Bergdahl och Annica Sundqvist såg till att Bodens handbollslag gick upp till näst högsta serien medan Kalix Bandy tog över tronen som länets ledande lag efter HT Bandy.

 

Störst intresse då? Antagligen när Luleå Hockey bestämde sig för att byta ut den tidigare björnen och använda en ny variant istället. Möjligen ett smart drag rent ekonomiskt men det hade varit så mycket snyggare med gamla stålmannenloggan.

Nu väntar ett nytt år där tre lag har realistiska chanser att vinna SM-guld. Två brottare kan ta OS-medaljer och med lite tur ramlar det säkert in andra framgångar i de mer obskyra sporterna. Precis som vanligt alltså.