Ännu en allvarlig isolycka i samband med snöröjning har drabbat länet.

Aktiva inom Morjärvs motorsällskap skulle förbereda en racingbana på Morjärvsavan inför planerade SM-tävlingar i isracing den 18 mars.

32-årige Magnus Sandström, boende i Övermorjärv, hade hjälpt till med att kontrollera isens tjocklek och enligt honom var det minst 40 centimeter kärnis på sjön.

Artikelbild

| Lastbilen sjönk på Morjärvsavan och endast spetsplogen syns ovan isen. FOTO: Göran Ström

"Dubbelis"
I lördags förmiddag plogades banan för första gången med hjälp av lastbil - men plötsligt brast isen.

- Det verkar ha varit "dubbelis", kanske en vindvak. Det övre lagret släppte först och föraren hoppade ut. Inom fem minuter hade lastbilen sjunkit genom nedre lagret också, säger Magnus Sandström som själv befann sig cirka 200 meter från olycksplatsen.

Lastbilen slog i botten på fem-sex meters djup och nu syns endast en liten del av spetsplogen.

- Hade föraren suttit kvar och försökt backa ut ur vaken kunde det ha gått riktigt illa, säger Magnus Sandström.

Artikelbild

| Lastbilen sjönk på Morjärvsavan och endast spetsplogen (inringad) syns ovan isen. "Ren otur. Jag hade provborrat tätt, det var minst 40 centimeter kärnis. Men just där var det dubbelis", säger Magnus Sandström, Övermorjärv.FOTO: Göran Ström

Efter helgen har den allvarliga händelsen kommit till Kalix kommuns kännedom.

- Som tillsynsmyndighet får vi bilda oss en uppfattning om det rör sig om miljöbrott, vilket kan innebära polisanmälan. Morjärvs motorsällskap ska komma med en redogörelse, sen tar vi ställning till vidare åtgärder, säger Maria Rova, miljöinspektör vid Kalix kommun.

Det är okänt om lastbilen har läckt ut dieselolja eller andra miljöfarliga ämnen. Läckage kan få betydande konsekvenser, eftersom en vattentäkt ligger bara 500 meter från olycksplatsen.

- Grundvattentäkten försörjer ett 50-tal boende i området. Jag ser ingen större anledning till oro men provtagning av vattnet görs på torsdag, säger Magnus Viklund, avdelningschef vid tekniska förvaltningen i Kalix.

"En katastrof"
Den sjunkna lastbilen ägs av motorsällskapet som nu måste bärga den så snart som möjligt.

- För en fattig klubb är det här en katastrof. Det är andra gången i klubbens historia som en lastbil går genom isen, säger Morjärvsprofilen Hans Rönnlund, som förestår bilverkstaden Biltek och har varit aktiv inom motorsällskapet i många år.

Kontakter har tagits med bärgningskunniga inom försvaret.

- Lastbilen måste upp med tanke på miljörisken. Tack och lov är hydraulsystemet slutet, säger Magnus Sandström.

Blir det några SM-tävlingar?
- Det måste lösa sig. Annars är det bara att slå igen hela föreningen. SM genererar merparten av föreningens ekonomi genom anmälningsavgifter, publikintäkter och korvförsäljning.