Planet, som är av Herculestyp, deltog i militärövningen Cold Response då det tappade all kontakt med omgivningen. Man befarade på torsdagskvällen att planet hade kraschat någonstans på sin flygning över Lapplandsfjällen.
– Vi vet inte tillståndet vare sig för flygplanet eller dem som är ombord. Men vi letar efter ett störtat flygplan, sa överstelöjtnant John Espen Lien, presstalesman för det norska försvarets operativa högkvarter, till Verdens Gang.
Radiokontakten bröts
Flygplanet lyfte från Evenes i Norge och färdades österut. Cirka åtta mil väster om Kiruna bröts all radiokontakt med flygtornet och planet försvann från radarn.
Exakt när kontakten bröts är oklart enligt Jonas Sundin, räddningsledare på flygräddningen.
– Det råder delade meningar om det, men runt 14.45, säger han.
SOS Alarm fick larmet vid 15.30-tiden.
Den norska försvarsmakten bekräftar att de fem besättningsmännen är norrmän.
Vid 18.30-tiden meddelade Lars Broström vid räddningstjänsten i Kiruna att nödsignaler från det saknade planet tagits emot från Kebnekaiseområdet. Senare rapporterade sjö- och flygräddningscentralen till TT att det norska F 16-flyget uppfattat värmepunkter i terrängen vid Tarfala. Det var dock vid den tidpunkten fortfarande oklart vad värmen kom ifrån, om det var från besättningen, fjällvandrare eller djur.
"Allvarlig situation"
Trots ett intensivt sökande hade Herculesplanet sent på torsdagskvällen ännu inte återfunnits. Den norske försvarsministern meddelade först på en presskonferens att planet skulle ha hittats, men tog minuter senare tillbaka uppgifterna.
– Det är en mycket allvarlig situation. Fem av våra officerare är saknade. Jag är mycket bekymrad och följer fortlöpande det sökpådrag som pågår, sade den norske försvarsministern Espen Barth Eide i en presskommentar enligt TT.
Eftersom en stor militär övning pågick i området fanns stora resurser att tillgå. Ett norskt militärflygplan som flugit tillsammans med Herculesplanet i övningen återvände direkt efter larmet till området där planet rapporterats saknat. Även norska och danska helikoptrar som deltagit i övningen kallades in i sökandet.