NSD:s reporter Hans Sternlund fanns under torsdagskvällen på plats i Nikkaluokta för att rapportera om sökinsatsen efter det försvunna Herculesplanet. Vid 19-tiden såg han flera helikoptrar flyga i riktning mot Kebnekaise.
– Helikoptrar flyger i området, både norska och svenska. Tre flög över alldeles nyss, bekräftade Hans Stenmark, räddningstjänstens insatschef.
Soldater på skotrar
På marken befann sig ett 15-tal personer från ambulans och räddningstjänst redo att dra igång räddningsarbetet. Även polisen stod i beredskap i Nikkaluokta.
Från Kebnekaise station skickades 13 soldater ut på nio skotrar för att söka på marken.
– Annars kan vi inte göra så många insatser härifrån förrän vi vet om och var maskinen ligger. Vi kan inte skicka resurserna åt fel för att sedan tvingas göra ett omtag, sa insatschefen Hans Stenmark.
Linus Niva, platschef på STF Kebnekaise, talade under eftermiddagen om "ruggigt" väder i området.
– Det blåser och snöar och är inte jättebra sikt.
Då NSD:s reporter var på plats senare under kvällen hade dock väderläget förbättrats.
– Här är det stjärnklart, sa Hans Sternlund.
Däremot försvårade mörkret insatserna. Räddningspersonal som kallades in uppmanades att ta med pannlampor.
Polishelikopter redo
Även hemvärnet och en ambulanshelikopter från Kiruna gjorde sig under kvällen beredda att ge sig ut.
En polishelikopter från Norrbotten befann sig i området.
– Beroende på händelseutvecklingen kan det också bli aktuellt med en fjällräddningsinsats. Det innebär att specialutbildade och tränade fjällräddare kallas in av polisen för att söka efter människor som befaras ha råkat ut för en olycka, sa Anna-Lena Hesse, kommunikationschef vid Norrbottenspolisen, till TT.