Vid 10.30-tiden på fredagsförmiddagen var allt sökande med helikopter efter det försvunna planet avbrutet på grund av det dåliga vädret. Polishelikoptern har tvingats återvända från Kebnekaise.
- Sikten var ungefär 100 meter. Vi vill inte vara där, säger piloten Stig Henriksson.

Sedan har vädret försämrats ytterligare och sikten är i det närmaste noll. Men nu har helikopterbesättningarna kommit fram till att ändå testa.

En norsk helikopter gör just nu ett försök att komma in i området. Om det fungerar flyttas övriga helikoptrar närmare sökområdet i väntan på bättre väderförutsättningar. 
Samtidigt stängs fjällstationen på Kebnekaise för alla utomstående. Polisen har sagt att all media ska transporteras tillbaka till Nikkaluokta. Endast norska försvaret och sedan tidigare bokade gäster får vara på stationen.
- Det är inte något direktiv från Norge, utan vi har en maxkapacitet på anläggningen och när det är sprängfullt släpper vi inte in någon som inte bor här, säger Linus Niva, platschef.
Fjällfarare som behöver tak över huvudet kommer att få det.

Artikelbild

Lapplands jägarbataljon är på plats med flera bandvagnar. 18 personer ser till att sköta en hel del transporter.

- På morgonen körde vi upp personal från räddningstjänsten för att ersätta de som varit på plats under natten. Bandvagnarna tar sig fram, men är för långsamma för att användas till sökande över stora områden. Helikoptrarna är det bästa, men de står stilla, säger Stefan Sydberg, militär insatsledare.

Två skredsexperter är på väg från Norge, inte minst då det råder en lavinvarning på nivå fyra i området. Brittiska militären skickar en så kallat radar- och sambandsplattform.

 

Artikelbild

| Hemvärnet transporerar upp räddningspersonal till Kebnekaise för att avlösa personael som har jobbat under natten.

Norsk Sea King helikopter har avslutat söket och kunde dessvärre inte ta sig in i själva sökområdet, detta pga väderbegränsningar.
På högre höjd finns ett norsk Orion-flygplan som söker med hjälp av instrument.
Artikelbild

| Mats Nilsson, talesperson för räddningstjänsten på plats i Nikkaluokta

På marken står
Sjöfartsverkets Räddningshelikopter
Artikelbild
Polishelikopter
Försvarsmaktens Super-Puma
Artikelbild

| Beskedet om den försvunna Herculesplanet kom som en chock för takskytten José Ramirez. NSD träffade honom på Europaväg 6 sju mil norr om Narvik.

Norsk Sea King
Orion-planet kommer att avlösas av 2-4 F16-plan.
Artikelbild

| Bardufoss; Cold Response 12; CR12

Från Malmen är det på väg 2st Hkp15-helikoptrar.

Räddningstjänsten har cirka 30 personer som söker på marken. Man har uthållighet till på söndag. I övrigt finns en mängd resurser i beredskap på land, som kan rycka ut när vi får tydligare indikationer.

Artikelbild

Precis som igår, finns tack vare militärövningen en mängd resurser att tillgå.

Den begränsande faktorn just nu är vädret. Och prognosen ser dyster ut:

Artikelbild

| Renskötaren Niila Inga.

- Vädret är verkligen dåligt, och planet är försvinner i Sveriges värsta terräng. Om helikoptrarna inte kan lyfta, kommer det här att ta tid, säger Bengt-Olov Hammarlöf, vid sjö- och flygräddningen, till NTB.