I fjol startade sjuksköterskestudenter ett löneuppror som spred sig över landet. I Umeå har nu drygt 500 sjuksköterskestudenter deklarerar att de kräver 24 000 kronor per månad i ingångslön och uppmanar alla att säga nej till alla jobberbjudanden med lägre lön. Västerbottens landsting betalar 21 500 kronor per månad i ingångslön till nyutexaminerade sjuksköterskor. I Norrbotten ligger ingångslönen på cirka 22 000 kronor per månad.

På måndagen höll de 78 sjuksköterskestudenter som tar examen i vår vid Luleå tekniska universitet ett möte för att diskutera om de ska ansluta sig till löneuppropet.

Studenterna Axel Hordnes och Hannah Söreke hade tagit initiativ till mötet.

Artikelbild

| På måndagen höll de 78 sjuksköterskestudenter som tar examen i vår vid Luleå tekniska universitet ett möte och bestämde att de ska ansluta sig till löneupproret. De kräver 24 000 kronor per månad i ingångslön.

- 24 000 är inte en bra lön med tanke på vår utbildning, kunskaper och ansvar. Men vi måste börja någonstans och nu har vi chansen att påverka, sa Axel Hordnes.

- Att vara sjuksköterska är inte ett kall. Florence Nightingale är död. Det här är inte 1800-talet. Vi kräver en skälig lön, sa Hannah Söreke.

Total uppslutning
Och deras kurskamrater manifesterade sin kampvilja och beslutsamhet. Uppslutningen bakom lönekravet var total.

- Absolut! Jag ska ha en vettig lön så att jag kan betala mina studielån. Vi är en nyckelgrupp för att upprätthålla den medicinska säkerheten i sjukvården med vår kompetens. Om inte arbetsgivarna här är beredda att betala för det tar jag hellre jobb utomlands, sa Ulrica Hermansson, en av de studenter som är beredda att ta strid för högre ingångslöner.

Artikelbild

På mötet deltog också Erica Ohlsson, vice ordförande och studerandeansvarig på sjuksköterskornas fackliga organisation, Vårdförbundet, i Norrbotten.

- Vi kan ju inte uppmana våra medlemmar att säga nej till arbete med under 24 000 i ingångslön. Det vore en otillåten stridsåtgärd eftersom vi har ett löpande löneavtal. Men vi stöder studenternas kamp för skäliga ingångslöner och anser att våra medlemmars yrkeskunskaper värderas alldeles för lågt, sa hon och poängterade att det är viktigt att också kämpa för en bättre löneutveckling och bättre arbetsförhållanden inom yrket.