Under onsdagseftermiddagen anlände den största delen av bergsplutonen från I 19 tillbaka till Arvidsjaur. Många var trötta efter de senaste dygnen på glaciärerna runt Kebnekaise.

Som av en slump befann de sig sedan i måndags förra veckan på Kebnekaise fjällstation på bergsledarutbildning. Det var fjällföraren Erik Sarri som på torsdagen tipsade räddningsledningen om att plutonen befann sig i närheten av var Herculesplanet försvunnit. I och med det blev övningen allvar.

- Vi fick en koordinat, packade ihop våra grejer och begav oss mot Rabots glaciär, säger Magnus Olofsson, plutonchef.

Artikelbild

| Fem timmars sömn på fyra dygn blev det för bergsguiden Carl-Johan Olofsson. Plutonchefen Magnus Olofsson är stolt över manskapet som gjorde sitt yttersta för att snabbt hitta planet.

Vindbyarna var hårda och de följde sin GPS ut i mörkret.

- Vid Tarfala fick vi nya koordinater. Sedan delade vi plutonen och letade på ytterligare nya ställen. Sedan var vi ute hela natten, säger Carl-Johan Olofsson, militär bergsguide.

Såg bara medarna
- Vi såg stundvis bara skidmedarna framför oss. På fredagsmorgon gick vi in i Singistugan och tog skydd. Sov två timmar och åkte sedan tillbaka till fjällstationen.

Men det blev en kort paus.

Artikelbild

| David Cirén och Marcus Palm visar det kilometerstora område där vrakdelarna ligger utspridda.

- Vi fick nya uppgifter och återvände mot Storglaciären. Sen drog vädret igen extremt mycket på eftermiddagen så vi fick gå in i Tarfala forskningsstation och sova. Jag tror det blev sammanlagt fem timmars sömn på de fyra dygnen, säger Carl-Johan Olofsson.

Samtidigt började det strömma räddningspersonal upp på fjällstationen och plutonen blev under ett tag bortglömd av räddningsledningen.

Artikelbild

| Det var här som bergsplutonen fick samla in vrakdelar och kvarlevor.foto: roger vikström

- Vi blev borttappade på vägen, men vi återanmälde oss och körde sedan bredvid norrmännen, säger Magnus Olofsson

Första fynden
Under fredagen, i det extremt dåliga vädret, gjorde plutonen de första vrakfynden på Storglaciären. Då hade de redan varit ute länge. Men trots ovädret och sömnbristen fanns inga tankar på att ge upp.

Artikelbild

- Alla ville så fort som möjligt komma ut och hjälpa eventuella överlevande, säger Magnus Olofsson.

- Jag kände mig aldrig slutkörd, trots sömnbristen. Den kom först på lördagskvällen, säger Carl-Johan Olofsson.

Artikelbild

| Joel Jemander, Pontus Cidrér och Wille Hallström ur bergsplutonen på K 4 i Arvidsjaur befann sig av en slump i närheten av Hercuelsplanet när det kraschade. De var först på plats och hittade vrakdelar och kvarlevor. FOTO: Göran Ström

Obehaglig uppgift
När haveriplatsen väl var bekräftad fick de 14 i plutonen en ny, obehaglig uppgift. Eftersom bergssoldaterna var de enda med utbildning fick de samla in kvarlevorna av de fem norrmännen.

- Det är ett viktigt arbete. Jag skulle själv vilja, om det varit mina anhöriga, fått hem så mycket som möjligt av dem. Det är också det som driver en. Många av oss har erfarenhet från utlandstjänst och vårdarbete. Men andra har aldrig gjort det här tidigare, säger Carl-Johan Olofsson.

- Det är egentligen det arbetet gått ut på i måndags och tisdags, säger Magnus Olofsson.

Pontus Cidrér, Joel Jemander, Wille Hallström och Dennis Henriksson ser slitna ut när de sitter nedanför klätterväggen. På torsdagsmorgonen har de gått igenom den senaste veckans händelser. Sedan väntar vila till på måndag.

- Man är upp i varv. Det tar ett par dagar innan man är tillbaka. Det är först när man är helt ledig och är helt fri från uniformskläderna som man inser att man är trött, säger Joel Jemander.

De tittar på bergsmästaren Martin Erks som packar sin ryggsäck. Han är på väg åt motsatt håll, upp mot Kebnekaises glaciärer. Delar av plutonen är dessutom kvar och kommer inte tillbaka förrän på måndag. Martin Erk har en tuff helg framför sig.

- Det blir fortsatt säkerhetsarbete på glaciären. Det är dåligt väder nu, säger han.

Dog direkt
Enligt Marcus Palm som hjälper kollegan att packa har vrakdelar spritts över en kilometer från nedslagsplatsen.

- På sätt och vis kändes det bra att det var en sådan smäll, att det inte var någon som låg och plågades. De dog i det ögonblick de slog ned.

Bergsplutonen, eller delar av den, kommer också återvända. Arbetet på haveriplatsen är långt ifrån avslutat. Och nu är mer snö att vänta.

- Det går inte att säga hur det ser ut framöver, säger Marcus Palm.

Under torsdagen låg arbetet på fjället nere på grund av dåligt väder.