Just nu kör UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, en stor rikskampanj som de valt att kalla Ett bra uteliv. Tanken är att skapa fler nyktra aktiviteter och en ungdomspolitik där unga har något att säga till om och där fest inte är lika med fylla.

På UNF Norrbotten, som är stationerade i Luleå, jobbar man aktivt i kampanjens anda. Ikväll hålls ett stort lan på Folkets hus i Boden, i maj är UNF medarrangör till musikfesten Nemisis med Kapten Röd och på lördag ser alltså metalfestivalen på Western farm dagens ljus.

"Arrangörerna är fega"
Idén föddes hos 17-åriga Bodentjejen Lina Rutberg, aktiv inom UNF, och tillsammans med Therés Enström har åtta band från Sverige och Finland bokats. Umeåbandet Zonaria och Bodens stoltheter Slowgate finns båda med på lineupen.

Artikelbild

| Bodenbandet Slowgate är ett av dragplåstrena på Kallbrandfestivalen

- Jag tycker ofta att arrangörerna är fega. Det är lättare att ordna något som innefattar alkohol, säger Théres och fortsätter:

- Vi vill främja utelivet för ungdomar där droger i vanliga fall är överflödiga. Tyvärr saknas drogfria alternativ i Norrbotten.

Ser ingen konkurrens
Kallbrandfestivalen, som fick sitt namn genom en omröstning på Facebook, är ett samarbete med Bodens kommun och Therés hoppas på att arrangemanget ska bli återkommande.

Men en till metalfestival i Boden, är inte det lite modigt? Jag tänker på årligt återkommande Nordic rage.
- Nej då, vi ser ingen konkurrens. Vi hoppas snarare på ett samarbete i framtiden. Och Bodensarna gillar ju hårdrock.