Det var hans advokat Marko Tuhkanen som hittade Esa Rano död i det hus som han ägde i Kärrbäck. Då, för snart två veckor sedan sade förundersökningsledaren Lotta Daniels till NSD att polisen då inte hade någon misstanke om att ett brott hade begåtts.

På måndagen obducerades Esa Rano på rättsmedicin i Umeå.

Under obduktionen uppräckte rättsläkaren ett kulhål i Ranos huvud. Läkaren hittade sedan en kula från ett finkalibrigt vapen i huvudet.

Artikelbild

| Läkarna hade tvingats ta bort en del av Esa Ranos pannben.

Ingen naturlig död
Jan Nilzon, kriminalkommissarie vid polisen i Haparanda/Kalix säger att ett pressmeddelande kommer att gå ut till samtliga media under onsdagsmorgonen.

- Jag kan säga så mycket i nuläget att när kroppen obducerades i måndags upptäckte läkaren att Esa Rano inte dött en naturlig död, säger Jan Nilzon.

Det var Esa Ranos advokat Marko Tuhkanen som för en vecka sedan slog larm om att Rano var försvunnen.

- Jag pratade i telefon med Esa på långfredagen. Vi beslöt att ha fortsatt kontakt någon dag senare men jag kom inte i kontakt med honom, säger Marko Tuhkanen.

Artikelbild

| Läkarna har tvingats ta bort en del av Esa Ranos pannben för att göra plats för hjärnan som sväller. Läkarna kommer dock i en kommande operation att rekonstruera Esa Ranos huvud.Foto: KURT ENGSTRÃM

Hittade Esa i huset
I onsdags anmälde Tuhkanen sin klient försvunnen. Samma dag, på kvällen svängde advokaten förbi Ranos bostad.

- Jag hittade Esa Rano i huset och tillkallade polis direkt. Jag vill inte tala om den här saken utan kan bara bekräfta att han är död, sade Marko Tuhkanen för en dryg vecka sedan.

Artikelbild

Esa Rano, 51, blev känd i länet efter att, mirakulöst, ha överlevde ett yxöverfall i Vojakkala i maj 2008.

Åklagarna kunde konstatera att han blev slagen med sex hugg i huvudet.

Artikelbild

| Läkarna har tvingats ta bort en del av Esa Ranos pannben för att göra plats för hjärnan som sväller. Läkarna kommer dock i en kommande operation att rekonstruera Esa Ranos huvud.Foto: KURT ENGSTRÃM

- Jag frös och tänkte att nu mister jag livet, sade Esa Rano under rättegången som ägde rum i Luleå tingsrätt i november samma år.

Otäckt ärr
När han kom in i rättssalen hade han ett stort vitt plåster i pannan som täckte ett otäckt ärr från yxhugget som sträcker sig från näsroten till en bra bit upp på hjässan. Blicken på hans högra öga var stirrande eftersom han blev av med ögat den där majdagen.

En då 39-årig man som erkände yxöverfallet dömdes till åtta års fängelse för mordförsök.

Kroppen obducerades i måndags och nu utreds dödsfallet som ett spaningsmord.

NSD talade på tisdagskvällen med ett flertal poliser men ingen av dem ville öppet uttala sig om ärendet. Ingen av dessa tror dock att yxöverfallet från 2008 har något att göra med Esa Ranos död.

Ranos advokat Marko Tuhkanen ville inte göra något uttalande i media under tisdagen.