Tjejerna i ungdomssektionen är i stallet nästan varje dag.

Där anordnar de olika aktiviteter, bland annat ridlektioner för asylsökande barn, handikappridning, miniklubbtävlingar och gemensam läxläsning där de äldre ungdomarna hjälper de yngre.

- Vi gillar att ta tag i saker och göra skillnad. Vi har även ordnat rökförbud utanför stallet. Rökare får gå till rökrutan som vi märkt ut, säger Jenny Hansson och pekar ut genom fönstret på den färgglada kuren märkt "rökruta" med stora bokstäver.

Artikelbild

| Ungdomssektionen vid Bodens ridklubb: Johanna Wisten, 12 år, Nina Backman, 12 år, Tilda Larsson, 13 år, Emilia Samuelsson, 13 år, Jenny Hansson, 17 år och Bullen, 9 år.

Vänprojekt sponsras
Det senaste projektet, "trygg idrott", startade för en vecka sedan.

Bakom det står organisationen Friends och syftet är att stoppa mobbning och utanförskap inom föreningen.

Under ett styrelsemöte hittade de information om projektet på internet och de var inte sena att kontakta Friends för att få veta mer.

- Mannen vi pratade med sa att H&M skulle sponsra fyra klubbar i norra Sverige och han ville att vi skulle vara en av dem. Projektet hade kostat 60 000 kronor men nu fick vi det för 6 000. Det känns jättestort, säger Jenny Hansson.

Artikelbild

| Bodens ridklubb, här representerad av Nina Backman och Emilia Samuelsson, kämpar aktivt mot alla former av mobbning. Ridkubben är nominerad till NSD:s Gilla Norrbotten-pris.

Några dagar senare kontaktade klubbledningen Bodens kommun och frågade om inte de ville vara med och sponsra Friendsprojektet. Och det ville de.

Skitsnack förekommer
Egentligen har klubben inga stora problem med mobbning, men enligt tjejerna i ungdomssektionen så förekommer det en del skitsnack.

Artikelbild

| "Vi vill inte att det ska finnas mobbing i stallet. Alla ska känna sig välkomna här", säger Jenny Hansson.

- Ibland när man sitter på läktaren så hör man att vissa sitter och pratar illa om någon som rider, och så ska det inte vara, säger Emilia Samuelsson som är ledamot i ungdomssektionen.

Ledarskapsutbildningar
Projektet, som består av flera delar, påbörjades förra veckan då ungdomssektionen var på plats för att hjälpa medlemmar att fylla i en enkät som rör stämningen i stallet.

Artikelbild

| "Vi har jobbat för att få en bättre gemenskap i stallet sedan vi gick med i ungdomssektionen 2010", säger Jenny Hansson.

Senare kommer representanter från Friends att besöka klubben. De ska då presentera enkätresultaten och hålla i ledarutbildningar.

- Om man blir mobbad eller känner sig kränkt så är det ju bra att kunna gå till en vuxen här i stallet som vet vad som ska göras, säger Nina Backman, ledamot i sektionen.

Artikelbild

Fler bör sätta stopp
I tre år kommer projektet att pågå och Friends kommer med jämna mellanrum att åka till Boden för att träffa ledare och ungdomar.

Tjejerna i ungdomssektionen är eniga om att fler idrotter och föreningar bör jobba med att sätta stopp för mobbningen.

Artikelbild

- Det känns jätteroligt att vi fått chansen att göra det här. Det uppskattas bland rideleverna också, de har varit flitiga med att fylla i enkäten, säger Jenny Hansson.

Nu är ni i ungdomssektionen i Bodens ridklubb nominerade till NSD:s Gilla-pris, vad tycker ni om det?
-  Det är kul att utomstående får chansen att se vad vi gör och kanske får de idéer om vad de kan göra i sina föreningar, säger Jenny Hansson.