Landsbygdsministern hade ett fulltecknat program när han besökte Norrbotten i går. Dagen inleddes med ett frukostmöte i Luleå med representanter från skogsägare och skogsindustrier i länet.

Sedan åkte Eskil Erlandsson, tillsammans med bland andra landshövdingen Per-Ola Eriksson, till Piteå för att titta på Lindbäcks byggs husfabrik.

- Det är en otroligt stor anläggning som skapar mervärde av skogsråvaran vilket är viktigt för Sverige och för sysselsättningen på landsbygden, säger Erlandsson.

Artikelbild

Hård kritik
Ministern har figurerat flitigt

i media efter bröllopet med en 19 år yngre kollega och parets väntade barn.

Den senaste tiden har Erlandsson också fått utstå hård kritik för sin skogsbrukspolitik och förespråkandet av kalhyggen.

En grupp klimatforskare från Lunds universitet sågar Erlandssons tankegångar på Dagens Nyheters debattsida.

Artikelbild

"Landsbygdsminister Eskil Erlandsson tänker helt fel när han hävdar att en ökad avverkning av skogen är gynnsam för klimatet. I verkligheten är det precis tvärtom. Bäst är om vi helt kan undvika kalhyggena", skriver forskarna.

Enligt dem finns det inga bevis för att kalhuggning är den bästa metoden för att suga upp så mycket koldioxid som möjligt.

"Sanningen är att ett kalhygge släpper ut enorma mängder koldioxid under de första 10-15 åren efter kalavverkningen", skriver forskarna.

"En vinst"
Eskil Erlandsson håller dock fast vid sin ståndpunkt.

- Den kritiken tar jag gärna och andra forskare har bemött det där. Skogen är viktig för sysselsättningen och sett under en omloppsperiod binder den kol. I långa loppet är det en vinst, säger ministern.

Enligt honom växer de svenska skogarna som aldrig förr.

- Sedan 1920, när man började mäta, har vi mer och mer skog för varje år som går. Jag tycker att vi måste öka tillväxten i skogen, säger Erlandsson.

Men Sverige har kanske det mest aggressiva skogsbruket i Europa?
- Titta bara hur det ser ut i Kanada.

Det ligger vad jag vet inte i Europa?
- Nej, men här är det bara Sverige och Finland som har stora arealer med skog, säger landsbygdsministern.