Alla utom Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet var representerade. Moderatorer var Linda Moestam och Sophie Gunnarsson från RFSL Luleå och norra Norrbottens län..

- Vi tar upp kampen mot hatbrott, det är en viktig fråga för oss, sa Jonas Brännberg, Rättvisepartiet socialisterna, och fortsatte:

- Dagens politik stärker bilden av kärnfamiljen. Man bereder på så sätt vägen för homofobi.

Artikelbild

Karl Petersen (S) nämnde Mona Sahlins engagemang och delaktighet, när hon gick i Stockholms Pridefestival.

- Det är lätt att på en arbetsplats flyta med i en rå jargong, men det är viktigt att man vågar sätta ner foten och säga ifrån, säger Nina Berggård (V).

- I princip alla mina kompisar som kommit ut, har lämnat länet. Attityderna måste förändras och kunskaperna måste öka, säger Thomas Olofsson (FP).

Porsön certifierad
Under debatten framkom att unga queerpersoner, homo-, bi- och transsexuella personer (HBTQ-personer) känner sig otrygga i sin kontakt med vården.

- Det är under all kritik, förutom på Porsöns vårdcentral, som är certifierad. Vi vill certifiera alla vårdcentraler i Norrbotten, säger Carola Lidén (C). Det måste anställas fler personer med annan sexuell läggning inom vården.

"Stad av mångfald"
Alla partiledarna var överens om att HBTQ-personer inom vården får ett mer eller mindre dåligt bemötande och att vården därför behöver förbättras.

- Vi ska vända flyttlassen. Norrbotten och Luleå ska vara en stad av mångfald, det är min vision, säger Thomas Olofsson (FP).