- Det känns fantastiskt att vara här, säger Anna-Maria Kähärä, en av årets artister.

Anna-Maria Kähärä beskrivs som en mångsidig melodimagiker och för att vara mycket pedant med den musik hon skapar. I torsdags invigde hon årets festival med en konsert med sin egen musik komponerad till engelska och amerikanska poeters texter. Med sig i bandet har hon musikerna Jarmo Saari, Marzi Nyman och Zarkus Poussa som i många år arbetat som musiker. Samtliga i bandet har deltagit vid Kalottjazz och blues festival tidigare, men då i andra musikerkonstellationer.

- Jag har jobbat mycket med körer, med den här uppsättningen behöver vi inte träna så mycket, alla gör sitt, helt fantastiskt, säger Anna-Maria Kähärä.

Artikelbild

| Anna-Maria Kähärä inspireras av poesi när hon skapar sin musik.

Unika spelningar

Anna-Maria Kähärä är känd för att trolla fram tonberättelser i samklang med de andra i bandet.

- Anna-Maria kommer med en stark bild av kompositionen, kärnan, sedan har vi frihet att skapa runt den kärnan, säger Jarmo Saari.

- Det gör att varje spelning blir unik och får sin prägel av stämningen just där och då säger Zarkus Poussa.

Artikelbild

| Jesse Heikkinen låter sina toner inspireras av sången.

Dimitra Salo Duo som består av Dimitra Sallo och Jesse Heikkinen drog fullt hus när den 23-åriga sångerskan med sin klara stämma framförde sina melodramatiska låtar med feelgoodkänsla vars texter och musik hon själv skrivit och i publiken viskades det tips om även andra intressanta artister.

Arrangörerna ser fram emot fyra intensiva dagar och Haparandas kultur- och turismutvecklare Pia Suonvieri konstaterar att "allt är upplagt för perfekta musikupplevelser".

Artikelbild

| Pia Suonvieri är stolt över arrangemanget.

- Det här är ett verkligt gränssamarbete som pågått länge. Programmet är genomtänkt, mångsidigt och fräscht med moderna inslag utan att glömma traditionerna, säger Helena Junes, en av arrangörerna.

Publikvänligt program

Artikelbild

| Klar ton och där varje ord har en bärande mening, det visade Dimitra Salo upp.

Publikfavoriterna Joanne Shaw Taylor som anländer direkt från en spelning på Buckingham Palace och Honey B & The T-bones har höga förväntningar på sig vid huvudkonserterna på ön Pikissari.

Men också den finska idolfinalisten och sångpedagogen Niina Kähönen förväntas bli en publikdragare och Finlands folkkära Johanna Iivanainen är den som musikerna själva räknar med ska bidra med en av festivalens vackraste och mest gripande röster i hård konkurrens med svenska Sofia Pettersson som är en av Nordens starkaste jazzdrottningar.

Artikelbild

| Klar ton och där varje ord har en bärande mening, det visade Dimitra Salo upp.

- Vi har försökt att hitta ett mer publikvänligt program där jazzen närmar sig populärmusiken och pendlar där emellan, säger Markku Raikaslehto, arrangör.

Och vem hade för några år sedan förväntat sig att Felix Zenger skulle uppträda på festivalen. Felix Zenger är den mest sedda finländaren på You tube med sin beatboxvideo som har visats mer än 30 miljoner gånger. På Kalottjazz och blues uppträder han tillsammans med Tuomo Prättälä på keyboard.