Vid Formexmässan i Stockholm i helgen visade hon bland sina vackra ord från Norrbotten.

- Jag har ju växt upp med de där orden, därför ville jag använda dem i min design, säger hon.

Karolina Furtenbach är alltså visserligen född och uppväxt i Stockholm, men hon är noga med att berätta att hon har sina rötter i Norrbotten. Mamma kommer från Lauker och pappa från Varjisträsk. Och trots att de bott i huvudstaden sedan 1960-talet så har dialekten aldrig ändrats.

Artikelbild

| Karolina Furtenbach visade sin kollektion "Pijtemål - vackra ord från Norrbotten" vid Formexmässan i Stockholm.

- Nej, ta den här disktrasan med texten "Opphängd å neschläft", det har jag hört mamma säga ofta. Upphängd och nersläppt - då är man som en urvriden disktrasa!

Nu ska kollektionen "Pijtemål - vackra ord från Norrbotten" utvecklas och även bli en smyckeserie. Halsband och armband där orden finns med.

- Jag samarbetar med silversmeden Annika Lundmark från Arvidsjaur. Hon kallar sig Fru Smed och mitt företagsnamn är ju Frau Furtenbach, så vi tänkte det kunde passa bra att fruarna samarbetade, säger Karolina.

Annika Lundmark är också hon en som aldrig kunna släppa sina nordliga rötter. Hon har flyttat till Arvidsjaur, och blev nyligen utsedd till "Årets hemvändare" på hemorten.

Artikelbild

| Karolina Furtenbach visade sin kollektion "Pijtemål - vackra ord från Norrbotten" vid Formexmässan i Stockholm.

 

Karolina Furtenbach har inga planer på att permanent flytta till Norrbotten. Men hon vill hålla kontakten och åker upp när hon kan.

- Då faller jag genast in i dialekten när jag träffar mina morbröder och kusiner, säger hon.

Karolina Furtenbach är också angelägen om att hennes barn ska bli medvetna om sitt ursprung. Hon har sin yrkesbakgrund i reklamvärlden. Kombinationen design och språkintresse ledde alltså bland annat till kollektionen "Pijtemål". Men på Formex i helgen visade hon även sin nya samling - som bygger på gammal stockholmsslang.

Det här är andra gången hon är med på Formexmässan där förhoppningen förstås är att hitta nya återförsäljare.

- Man skapar ju nätverk också, vi formgivare hjälper varandra med tips, det är fint, säger hon.

Formex är Nordens största mässa för design och arrangeras två gånger varje år sedan 1960. Från Norrbotten fanns på mässan i Stockholm även Kerstin Westin och Laila Wikström.