Ann-Helén Laestadius går vidare med historien om Agnes, sameflickan i Solna med rötterna i Soppero, med en samisk mamma och en ickesamkisk pappa. Nu är konfirmationen avklarad och pojkvännen Henrik kommer på besök till Stockholm, ett miljöombyte som sätter relationen på prov.

Det är inte alldeles enkelt för den unge mannen från renskogen att möta jämnåriga i den stora staden. De är så nyfikna på hans andraspråk, samiskan. Det är också svårt för solnaflickan Agnes som inte talar samiska. Från Soppero får hon veta att man inte är någon riktig same om man inte behärskar språket.

Sedan bär det av norrut i handlingen, till Soppero, och återträff för konfirmanderna. Med följer också Agnes mamma, liksom sladdlillebror som gynnats av träning i samiskan redan får födseln. De bor hos mormor och morfar.

Artikelbild

| Kirunafödda Ann-Helén Laestadius har skrivit sin fjärde ungdomsroman om sameflickan Agnes.

 

Det här är Ann-Helén Laestadius fjärde bok om den tonåriga sameflickan, som inleddes med den uppmärksammade Sms från Soppero för fem år sedan. I grunden för också denna den fjärde ungdomsromanen finns kärlekshistorien mellan Agnes och Henrik, frågan om den samiska identiteten i ett liv i den samiska förskingringen, men här förs också nya dramatiska omständigheter in i handlingen.

Det som avdramatiserats i det svenska samhället är fortfarande omgivet av förnekelse och smussel i den samiska kulturen. En same kan inte vara bög, allra minst en renskötare. Laestadius bygger upp en fin dramatik kring just detta motsatsförhållande till renskogens utpräglade machokultur och ställer den mot öppenheten hos de samer som lämnat hembygden.

 

Artikelbild

Ann-Helén Laestadius är en utomordentlig berättare, bygger upp en fängslande historia utan att behöva ta till stora dramatiska händelser, deckargenrens genväg. Hon har den geografiska spelplatsen gemensam med en annan framgångsrik Kirunaförfattare. Deckarmästaren Åsa Larsson får se upp, för Ann-Helén Laestadius framstår som en duktigare berättare, skickligare dramaturgiskt, i gestaltandet och även språkligt.

Så detta är helt enkelt en roman värd att sätta i händerna på tonårsläsaren. Förlaget anger lämplig läsarålder till 12-15 år, men även den som hunnit lägga till 44-47 år har utbyte av denna inblick i unga samers liv.