Det var först efter påtryckning från NSD som Lulebo i går valde att gå ut med summan.

- Det finns inga konstigheter med affären och för oss var det aldrig några bekymmer. Det var helt och hållet köparens önskemål att priset inte skulle vara offentligt. Men när vi återkom till köparen så accepterade den att vi gick ut med summan, säger Malin Lagerwall, Lulebos ordförande.

Inga skäl
Nina Berggård reagerar mot förfarandet.

Artikelbild

| "Vi måste möta köparens önsskemål", säger Malin Lagerwall.FOTO: Pär Bäckström

- Om man gör affärer med ett kommunalt bolag så får man räkna med att summan blir offentlig. Det finns inga skäl för Lulebo att acceptera en annan uppgörelse, säger Berggård.

- Att vi kan sekretessbelägga uppgiften i ett protokoll är viktigt. Vi måste också ha möjlighet att agera affärsmässigt och möta köparens önskemål när det handlar om sådana här affärer, säger Malin Lagerwall.

Trovärdighet
Nina Berggård menar att det handlar om trovärdighet.

- Jag utgår från att Lulebos styrelse haft bolagets bästa för ögonen när man gjort affären och om allt gått schysst och rakt till är det ju bara att gå ut med summan. Det handlar om Luleåbornas gemensamma pengar och in tressen. Dessutom är det bara onödigt att inbjuda till spekulationer och snack, säger hon.

Artikelbild

| Nina Berggård.

Köpesumman blir hur som helst offentlig senast när köpet genomförs och lagfarten lämnas in till tingsrätten.

Sedan 2005 har Lulebo sålt lägenheter för 677 miljoner kronor (se faktaruta).

Artikelbild

| Nina Berggård och Vänsterpartiet vill dela ut gratis halkskydd till alla över 65 i Luleå.FOTO: Maria Ekman

210 lägenheter
Den senaste affären, som NSD berättade om i torsdagens tidning, innefattar alltså 210 lägenheter på Blygergränd, Snällergränd, Buttergränd och Prositgränd som såldes till bolaget Gammelstabo.

Hyresgästerna fick beskedet
i form av ett brev på tisdagen.

Artikelbild

| 92 miljoner stod på prislappen när Lulebo sålde till Gammelstabo. Affären blev offentlig i onsdags. Gränderna i Gammelstad har 210 lägenheter.FOTO: Pär Bäckström

Renovering
Enligt Lulebos vd Anders Sandberg ska reavinsten från försäljningen användas till att finansiera renovering av det övriga beståndet.

Lulebo har tidigare ägt 100 procent av hyresrätterna i Gammelstad och direktiven från Luleås kommunledning är att minska ägandet i sådana områden och öka i områden där man har färre fastigheter.