När Luleå Hockey presenterade Linus Klasen som sin nya spelare i våras höjdes många ögonbryn. Klasen hade gjort sig känd som en skandalspelare - och det mesta som skrevs om honom under fjolårssäsongen i Malmö handlade antingen om hans höga lön eller om hur han kallat Oskarshamns spelare för "ett gäng horor".

Nu vill 26-åringen från Huddinge lämna skandalerna bakom sig. I Luleå lovar han full fokus på ishockeyn.

- Här kommer jag nog inte ha samma ögon på mig som i Malmö. Där var det hela tiden annat än hockey som var viktigt, som till exempel min lön, det är klart att det var tufft, säger Klasen.

Artikelbild

När Linus Klasen värvades till storsatsande Malmö inför förra säsongen var tanken att han skulle leda laget mot elitserien. Det blev inte så. Trots 50 poäng på 51 matcher fick han mycket kritik för sin insats i allsvenskan.

- Det var mycket upp och ner och jag var väl inte riktigt där jag borde under hela året. Jag tycker att jag vaknade till under slutet av säsongen.

Men 50 poäng är väl ändå bra?

- Ja, det är ju en pinne per match. Men jag hade nog högre mål än så. Men man kan ju inte få något i förskott. Det är 50 matcher som ska spelas och alla lag som mötte Malmö tömde sig totalt. Alla matcher var tuffa.

Artikelbild

Malmö slutade sjua i allsvenskan och missade därmed kvalserien. Ett sportsligt fiasko. När klubben dessutom drabbades av ekonomiska problem blev Klasen för dyr - och lämnade klubben.

Själv beskriver han fjolåret som ett av de tyngsta i karriären.

- Men samtidigt var det ett väldigt lärorikt år, en erfarenhet jag tar med mig.

Hur var det lärorikt? Har du växt som person?

- Ja, det är klart. Mycket som kanske var en katastrof förr tar jag med en klackspark nu.

Som vadå?

- Det är många grejer. Sådant som man bara sopar under mattan nu. Jag vet ju att jag har varit med om mycket värre grejer, både hockeymässigt och mediemässigt.

Linus Klasen säger att han känner sig ganska bränd av medier och journalister. Något som gjort honom mer reserverad som person.

- Ja, det har ju blivit så. Det var väldigt mycket hets kring Linus Klasen och Malmö förra året. Man går ju inte oberörd ur sådant, alla är vi ju bara människor.

"Slinker ut ett och annat dumt ord"
Klasen har redan blivit en av Luleå Hockeys stora profiler. Han säger att telefonen ringer hela tiden och varje dag är det ett gäng intervjuer som ska avverkas.

Hur är det att vara så eftertraktad?

- Det kanske var roligt när man började spela elitserien som 20-åring. Men det är en del av jobbet så det gäller att ställa upp.

Har du förändrats mycket som person sedan du var 20?

- Jag har blivit sex år äldre och blivit lite bättre på grejerna. Sedan slinker det väl ut ett och annat dumt ord, men då har jag varit väldigt förbannad eller frustrerad. Men det är klart, det gäller att utvecklas där också.

Så det blir inga sådana utspel i år?

- Det vet man aldrig...

Den kommande säsongen blir Linus Klasens första i elitserien sedan säsongen 2009/10 då han var lagkapten i Södertälje. Men han har aldrig spelat ett SM-slutspel - något han drömmer mycket om.

- Att få vara med och kriga om ett SM-guld skulle betyda allt. Och vi har absolut chansen.

Vad kommer du ha för roll i laget?

- Det blir väl samma roll som jag alltid har haft. Vara kreativ framåt och samtidigt jobba stenhårt utan puck för att vinna tillbaka den och sedan göra något roligt med den. Jag ska skapa chanser och göra det oroligt för motståndarna när jag är inne på isen, svårare än så är det väl inte.

Många jämför dig med Linus Omark.

- Ja, det kan jag köpa. Det finns många likheter. Men också många olikheter. Han är grym på att skydda pucken och skapa chanser. Han har ett enormt spelsinne så visst finns det likheter. Jag dribblar väl lite mer och är kanske lite kvickare i möten med motståndare.

"Vi är en familj"
Linus Klasen hyllar Linus Omark:

- Han är en fantastisk hockeyspelare och jag tycker att han borde spela i NHL alla dagar i veckan. Han förtjänar det. Det är synd att det är en lite konstig organisation han har kommit till (Edmonton Oilers).

Tycker du det?

- Ja, han har inte fått de viktiga chanser som han behöver. Men det är bara att gnugga vidare.

Själv gjorde Klasen ett år i Nordamerika säsongen 2010/11. Men på grund av två hjärnskakningar fick han aldrig det genombrott han hoppats på. Det blev bara fyra matcher med NHL-klubben Nashville Predators. Däremot gjorde han succé i farmarligan AHL genom att göra 45 poäng på 47 matcher med Milwaukee Admirals.

Drömmen är att få chansen i NHL igen.

- När jag valde Luleå kände jag att jag kunde få bästa tänkbara utveckling här. Jag siktar fortfarande på NHL, det är det som är målet. Än har jag några år kvar på nacken. Men nu är det bara Luleå Hockey som gäller.

Trivs du i laget?

- Ja, vi har en grym gemenskap och det kommer vi att vinna mycket på.

Hela Luleå suktar efter ett SM-guld. Känner du press på dig att du måste leda laget?

- Nej, det gör jag inte. Alla måste leda laget, vi är en familj. Vi ska göra allt för att vinna varenda match och varenda isyta. Sedan får vi se hur långt det räcker.