- Luna kommer att få det bra, säger Helene Drugge.

Det var vid lunchtid på fredagen som förbipasserande reagerade på att en hund lämnats bunden på lastbryggan på Coop Konsum. Personalen tittade efter, och mycket riktigt - där satt Luna med ett meddelande fastsatt på kopplet.

Ett nytt hem
- Det stod ju på lappen att någon ville att hunden skulle få ett nytt hem. Men personalen hoppades ändå att ägaren skulle dyka upp. Så de lät Luna stanna, gav henne vatten och såg till henne under dagen, berättar Helen Drugge.

Artikelbild

Fantastiskt fin hund, säger Helene Drugge som hoppas på att få behålla Luna.Foto: maria engström-andersson

När hennes man Jörgen Hedlund kom till butiken vid halvsjutiden på kvällen hade emellertid inte någon gett sig till känna. Och nu började läget kännas mer akut:

- Personalen visste inte riktigt vad de skulle göra med Luna. När Jörgen hörde det ringde han direkt hem, och så bestämde vi oss för att ta hand om hunden tills ett nytt hem ordnats fram, berättar Helen Drugge.

Polisen som tillkallats samtyckte. Så på fredagskvällen fick Luna husrum hos Överkalixparet, deras 8-åriga golden retriver Lukas och Helens vuxne sons 10-åriga labrador Hugo.

"Fantastiskt fin hund"
- Det gick hur bra som helst. Luna var väldigt trött, men verkade trygg och somnade under köksbordet. En fantastiskt fin hund, säger Helene Drugge med eftertryck.

Artikelbild

Fantastiskt fin hund, säger Helene Drugge som hoppas på att få behålla Luna.Foto: maria engström-andersson

Under helgen har många som hört eller läst om Luna på Facebook varit och tittat på henne. Men ingen känner igen henne. Flera har erbjudit sig att ta hand om henne. Fast det lär kanske inte behövas:

- Vi har fäst oss vid Luna och tror att det bästa är om hon slipper byta miljö en gång till. Så får vi behålla henne gör vi det, säger Helene Drugge - som dock är glad och rörd över omtanken från alla människor.
Veterinärbesök

Artikelbild

Fantastiskt fin hund, säger Helene Drugge som hoppas på att få behålla Luna.Foto: maria engström-andersson

Helene Drugge gissar att Luna kan vara en blandrashund, och tycker inte att hunden blivit vanskött. Men på onsdagen väntade ett veterinärbesök.

Om den tidigare ägaren hör av sig och vill ha tillbaka hunden då?

- Skulle något i livssituationen ha ändrats kan det kanske vara okej. Men jag hoppas Luna blir kvar hos oss. Hon känns redan som en i familjen, säger Helene Drugge.