Det är ingen större efterfrågan på skattesubventionerad läxhjälp i Luleå, i alla fall inte att döma av beskedet hos företaget Maid hemservice som erbjuder tjänsten.

- Vi har haft två sådana kunder. Det var inför en matematiktenta på universitetet. Just nu har vi ingen kund, säger verkställande direktör Simon Wanler.

Företaget har erbjudit läxhjälp med rut-avdrag i cirka ett år. Tjänsten kostar mellan 185 kronor och 240 kronor per timme efter avdraget. Priset beror på om hjälpen erbjuds dagtid eller kvällstid och vilket stadium eleven i fråga befinner sig på.

Artikelbild

| "Om vi ska satsa på läxhjälp så måste den nå alla", säger Annika Eriksson (MP).

- Mattehjälp på universitetsnivå kvällstid kostar mest, då anlitar vi någon person på universitetet eller utbildade lärare. Grundskoleelever som behöver hjälp dagtid och som någon ur vår fasta personal med högre utbildning kan hjälpa kostar minst, säger Simon Wanler.

"Har inte råd"
Vad tycker då Luleås politiker om läxhjälp med rut-avdrag?

Nina Berggård, Vänsterpartiets gruppledare, tror att barn till invandrare och barn till föräldrar med lägre utbildning hör till dem som har störst behov av läxhjälp.

- Men de har inte råd, utan det är de välbeställda som gynnas. Det är inte fel att hjälpa barn, men alla ska ha samma chans. Sedan kan man fråga sig om föräldrarna inte borde sitta ner med sina barn själva i stället för att köpa läxhjälp, säger hon.

Artikelbild

| "Läxhjälpen med rut-avdrag behövs för att vi ska kunna höja skolresultaten", säger Anders Josefsson (M).

"En dålig idé"
Annika Eriksson, Miljöpartiets gruppledare, tycker att läxhjälp med rut-avdrag är en dålig idé.

- Om vi ska satsa på läxhjälp så ska vi ha den i skolan så att den når alla. Läxhjälp på gymnasienivå kräver utbildning hos den som hjälper och det blir en svår gränsdragning fackligt och skattemässigt med sådana tjänster.

Artikelbild

Anders Josefsson, Moderaternas gruppledare, tycker att läxhjälp med rut-avdrag är en bra idé som innebär nödvändig höjning av skolresultaten. Han håller inte med om att bara de välbeställda har råd.

- Rut-avdraget i stort har utnyttjats mycket bredare än vad man trodde från början. Jag tror att läxhjälp med rut-avdrag också kan utnyttjas väldigt brett. Det är inget problem, kostnaden blir så mycket lägre, säger han.