Ytterbyns förskola består av tre åldersindelade avdelningar och på Skutan, där de äldsta barnen (fyra och fem år) går, är de 22 barn.

Personalen - Agneta Sidenmark, Helena Björkman-Nilsson och Ann-Louise Vingestam - har arbetat i förskolan i många år.

- Vi har jobbat så länge att vi måste hitta nya utmaningar, säger Agneta Sidenmark.

Artikelbild

| Alice Andersson, Fanny Andersson och Agnes Vikström tycker om att jobba med Paddan. Helena Björkman-Nilsson, Ann-Louise Vingestam och Agneta Sidenmark tittar på.FOTO: Lotta Nilsson

- Vi vill ha något nytt att "bita i" varje år, säger Ann-Louise Vingestam och får medhåll av Helena Björkman-Nilsson.

Idén kom från Nacka
Det var förra hösten som personalen fick upp ögonen för hur kollegorna i Nacka kommun arbetar med surfplattor.

De formulerade en skrivelse till ansvariga vid Kalix kommun, där de berättade hur surfplattan kan knyta an till målen i läroplanen.

"Om vi ska bli Sveriges bästa förskola så vill vi gärna bidra med att prova på detta nya spännande pedagogiska redskap", skrev de.

De fick låna två surfplattor, som de började arbeta med i januari 2012. Bland det första som skapades var kort till Alla hjärtans dag.

Barnen fick sedan göra bildspel om sina husdjur, arbeten som visades upp på avslutningen inför sommarlovet.

- Barnen var väldigt entusiastiska, de bara började. De har inte samma rädsla för ny teknik som vi vuxna, säger Helena Björkman-Nilsson.

Paddan i verksamheten
Personalen säger att Paddan, som den kallas i gruppen, är ett bra verktyg för att utveckla samarbete och problemlösning.

Tack vare olika "appar" finns det möjlighet att träna på allt från alfabetet till finska sånger och matematiska övningar.

150 kronor att köpa "appar" för har räckt långt, men nu återstår blott fyra kronor i den budgeten.

- Det är roligt och inte alls svårt att jobba med Paddan, säger Agnes Vikström, fem år, och hon visar med vana fingrar filmen om sin häst Penny där vi - bland annat - får veta att det vita på hästens nosrygg heter bläs.

- Det är roligt att spela och rita och se på film, säger Alice Andersson, fem år.

Kamraten Fanny Andersson, också fem år, håller med.

"Paddan är ytterligare ett pedagogiskt verktyg", säger Sidenmark apropå att den nya tekniken inte tar över i verksamheten.

Inspirationskälla
- Paddan ger oss ytterligare ett sätt att göra en bild på, det är inte så att barnen slutat rita på grund av den, likväl som vi naturligtvis läser vanliga böcker fortfarande, säger Ann-Louise Vingestam.

Surfplattan flyttar nu in i flera kommunala förskolor, med projektet "Ipad i lärandet".

Kan ni ha inspirerat till projektet?
- Det kan vi ha gjort och det är i så fall jättekul, säger Agneta Sidenmark.