En dryg månad har NHL-spelarna varit lockoutade från spel i Nordamerika men för någon dag sedan lades ett nytt i förhandlingarna som många tror ska accepteras av både ägare och spelare.

I Sverige har också debatten varit högljudd. Först kom Hockeyligans klubbar överens om att inte plocka in NHL-spelare på korttidskontrakt, sedan gick Konkurrensverket in och underkände överenskommelsen.

Sedan dess har de strejkande/lockoutade NHL-proffsen börjat droppa in i elitserielagen och en av dem är Modos Alexander Steen som skjutit laget till toppen och i kväll gästar Coop arena.

Artikelbild

| Lars osten Bergström, Luleå Hockey

 

I Luleå Hockey har hållningen varit tydlig sedan dag ett: NHL-proffsen ska inte in i den svenska ligan och argumenten den sportsliga rättvisan, det ekonomiska och inte minst de moraliska aspekterna.

Lars "Osten" Bergström sportchef i Luleå Hockey:

- Strejkar man så strejkar man. Då åker man inte och jobbar någon annanstans, säger han.

Artikelbild

| Lars osten Bergström, Luleå Hockey

Men Nordamerika och Europa är två olika marknader?

- På något sätt tillhör vi samma familj och att då åka någon annanstans i världen och ta andra spelares jobb känns inte rätt. Det här är relativt luxuös strejk/lockout som gemene man nog har svårt att ta till sig, säger han och fortsätter:

- Säg att välbetalda journalister i Norge skulle gå ut i strejk och sedan komma till Sverige för att knuffa undan ungdomarna. Det skulle inte kännas aptitligt alls.

Finns det något som är bra med att NHL-proffsen kommit in i elitserien?

- Det enda argumentet som jag ser det är att det handlar om bra spelare i god form som tillför mycket sportsligt. Men det är upp till varje klubb att ta beslut i den här frågan. Luleå Hockeys hållning har varit likadan hela tiden, säger Bergström.