Benny Andersson har redan en historia med Luleå tekniska universitet.

Till exempel skrev han ett stycke, "En skrift i snön", till invigningen av superorgeln i Acusticum i Piteå.

Nu blir han hedersdoktor och i motiveringen innehöll bland annat formuleringar som att han var en kompositör med gärningar i världsklass.

Artikelbild

| Brighton 1974. Abba vinner Melodifestivalen med låten Waterloo. Benny Andersson längs till vänster.FOTO: AP/Scanpix

- Jag är väldigt glad över att jag står här. Jag är överraskad, stolt och glad, sa han och såg nästan förlägen ut.

Farfar Efraim
För studenterna berättade han sedan om sin resa, om musiklivet som startade tack vare farfar Efraim Andersson, vidare till till Hep Stars där han insåg att han kunde skriva egna låtar.

Den första hiten, "Sunny girl", nämnde han som sin första milstolpe.

Den kom att följas av flera: samarbetet med Björn Ulvaeus, skapandet av Abba, klivet från pop till genomarbetade musikaler och tillbaka till folkmusiken med Orsa spelmän.

Artikelbild

| Anders Pettersson, SSU, påminde om hur snabbt Sverigedemokraternas popularitet växer.

- Det var lite som att sluta cirkeln. Äntligen fick jag göra en skiva exakt som jag ville ha den: med fiol och dragspel, precis som när farfar lärde mig spela när jag var sex år.

Publiken fick även lyssna på ett sju minuter långt musikmedley där Benny Andersson samlat olika typer av musik som enligt honom träffade rakt i magen. Det var folkmusik, 60-talspop, opera, klassikt pianostycke, afrikansk folkmusik och Evert Taube - vitt skilda stilar, men med samma kraft.

Artikelbild

- Med tanke på all fantastisk musik som finns hade det egentligen inte behövts skrivas någon ny, men om alla hade resonerat så hade vi inte haft dessa gobitar, sa Andersson med tillägget:

- Så det är bara att gneta vidare med god disciplin.

I dag tar alltså Benny Andersson emot sin doktorshatt av LTU.