Hoppryttarinnan från Gällivare är ganska trött när NSD når henne dagen efter Volkswagen Grand Prix-finalen i skånska Flyinge.

Och det blev en minst sagt omtumlande tävling för Annika Gustafsson.

28-åringen slutade tvåa i den högsta klassen och hade stora svenska namn som Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Lisen Bratt och Niklas Arvidsson efter sig i resultatlistan.

Artikelbild

| Länshoppet. Annika Gustafsson från Gällivare besegrade Rolf-Göran Bengtsson - bland annat. Då fick hon en plats på stortävlingen i Globen.

- Det var ju ett extremt bra startfält, det bästa som någonsin startat i Sverige. En tredjedel av OS-laget kom ju till start, berättar Gustafsson, som förstås var överlycklig över sin och hästen Undines bedrift.

- Det var helt klart oväntat. Men jag visste samtidigt att det ändå skulle kunna vara möjligt. Jag vet att jag har fått fram en jättefin häst. Men Undine har varit skadad ganska mycket, så jag var väl lite osäker på var hon stod rent formmässigt. Men i grunden vet jag att kapaciteten finns., säger Gustafsson, osm också är extra nöjd över hästens prestation.

Fina prispengar
Gustafsson köpte Undine som unghäst och har sedan dess tränat henne på egen hand.

- Jag började rida henne när hon hade fyllt sex. Och det är också det som gör allt det härextra kul, att det är en egentränad häst som jag har kommit så långt med. Många köper ju en färdig produkt, men Undine har jag själv tränat upp.

Artikelbild

Andraplatsen i GP-tävlingen innebar inte bara en fin del av den totala prissumman på 300 000 kronor.

Placeringen kvalificerade Gustafsson också till en plats i största klassen i Stockholm International Horseshow i Globen vid månadsskiftet november-december.

Artikelbild

Under tre intensiva dagar samlas världseliten i Stockholm för att göra upp om ära, bilar och stora prispengar.

I starfältet finns världsmästare, världsstjärnor och världseliten.

- Det är ett rejält startfält som den lilla norrländskan ska ställas mot, säger Gustafsson och skrattar.

"Det är den stora drömmen"
Hon inser att det bli karriärens hittills stora utmaning och upplevelse.

- Absolut. Globen...det är ju den stora drömmen på sin att göra lista i livet. Det är ju fantastiskt atmosfär i Globen, så det ska bli riktigt kul. Det kommer bli väldigt spännande. Jag är så fantastiskt glad, säger Gustafsson och fortsätter:

- Men nu har jag ju fått ett kvitto på att jag faktiskt har något i den här omgivningen att göra.

28-åringen konstaterar att flytten från Gällivare till Stockholm för åtta år sedan var det bästa hon kunde göra för sin fortsatta karriär.

- Jag flyttade ner för att jag skulle kunna satsa på mina hästar. När jag bodde i Gällivare och ville hoppa på högre höjder var vi tvungna att åka 55 mil enkel resa bara för att kunna tävla. Något år körde vi över 2000 mil med hästarna. Till slut blev det för långt att köra. Det är betydligt enklare här nere, förklarar Gustafsson, som trots flytten söderut ändå har kvar starka band till hemstaden.

- Jag har ju familjen kvar i Gällivare och det är fortfarande lite hemma för mig. Jag saknar ju skotrarna under vintrarna. Jag försöker åka upp och hälsa på ett par gånger per år för att träffa familjen, fiska och åka skidor . Det är väldigt avkopplande, förklarar hon.

Ska ladda om efter succén
Och det där med avkoppling är något som Gustafsson gärna skulle vilja fortsätta med.

Men GP-tävlingen i Flyinge fortsätter hela helgen.

28-åringen erkänner också att det kan bli lite svårt att ladda om efter succén i onsdagskväll.

- Jag ska försöka ladda om. Men jag börjar bli väldigt nöjd. Jag hade helst velat åka hem och fira nu istället.