Av de 25-30 tomtar från när och fjärran som besökte Gällivare
i helgen var det en som blev favorit och det för andra året i rad.

Den holländske tomten som tog hem spelen 2011, gjorde detsamma i år.

- Vi har ju utgått från tävlingsresultaten i våra bedömningar men sedan har ju stilpoängen gjort sitt till, sade Tomas Junkka, en av jurymedlemmarna för årets vinterspel.

Artikelbild

| Den vinnande tomten från Holland charmade publiken med tulpaner från Amsterdam.FOTO: Maria Ödalen

Och kanske var det med tulpanerna från Amsterdam och sånginsatsen "Rudolf med röda mulen" på svenska som den holländske tomten charmade publiken.
I alla fall segrade han, tätt följd av tomten från Hongkong och därefter tomten från Estland.

Pricken över i:et var säkert också att den holländske tomten ropade upp alla barn i publiken till att sjunga med honom i den sista tävlingsgrenen på scenen.

Tävling i Holland
På frågan om han kommer tillbaka till Gällivare nästa år svarade han:

- Jag kommer alltid tillbaka om ni vill att jag ska göra det.

Artikelbild

| Tomtespelen slog nytt publikrekord i år och dokumenterades med film och foto från bland andra Japan och Österrike.FOTO: Maria Ödalen

Och den holländske tomten är inte egennyttig om titeln att vara bäst.

Han lovade nämligen att introducera tomtetävlingar i sitt hemland.

Artikelbild

| Top tre i Tomtarnas vinterspel 2012. Längst till vänster tomten från Hongkong som kom på andra plats. Längst till höger tomten från Estland.

- Jag ska arrangera liknande tävlingar för att utse den bästa tomten i Holland, sade han.

Tällbergstomten, eller tomten från Sápmi som han själv valde att kalla sig i år, gjorde bäst ifrån sig i grenen renrajd. Han lyckades hålla sig kvar på den minst sagt bångstyriga renen i 35 sekunder. Det vill säga dubbelt så länge som den holländske tomten som satt 17 sekunder innan han kastades av. Sápmitomten fick dessutom stilpoäng för att han släppte ena handen under rajden.

Artikelbild

Besvärligt för tomtemor
Besvärligast kanske tomtemor från Frankrike hade det i tävlingarna. Kjolen gav svårigheter att både ta sig upp på och sitta kvar på renen i den grenen och när det kom till grötätningen kom hon på delad sistaplats med tomten från Estland.

- Jag åt så många våfflor till frukost i morse, så jag var fortfarande mätt, sade hon och klappade sig på magen.

Artikelbild

I grenen snurra runt en pinne följt av stafett gjorde franska tomtemor bra ifrån sig i deltävlingarna men finalsegern tog den holländske tomten hem. Likaså gjorde han i säcklöpning kombinerat med sparkåkning.

Och aldrig har publiken stått så tätt på snöläktaren runt tävlingsarenan på torget.

- Vi slog publikrekord förra året men i år var det ännu mer folk. Det blev nytt rekord i år, sade Mathias Svalenström, Visit Gellivare Lapland.