Företaget Tholin & Larsson i Göteborg arrangerade under måndagen en skatteträff i Luleå.

Konferensdeltagarna var ekonomiansvariga, revisorer och andra som kom för att ta del av nyheter inom skatteområdet.

Rot eller Rut
- Vi brukar hålla en nyhetsgenomgång en gång om året, säger Bo Svensby på Tholin & Larsson.

Artikelbild

En av de litet mer underfundiga uppgifter som deltagarna fick ta del av är att arbetsgivaren kan ge de anställda presentkort på till exempel städning eller barnpassning.

Med hjälp av avdragen Rot eller Rut så blir presentkortet dubbelt värt. En julgåva som maximalt får kosta 450 kronor får en dylik tjänst för 900 kronor enligt avdragsregeln.

- Skattemyndigheterna var väl tveksamma men har nu accepterat detta. Det kan väl vara skönt att få en julstädning i present av din arbetsgivare.

Bolagsskatten sänks nästa år och också om detta fick deltagarna veta och hur de ska förbereda sig inför detta. Företag kan tjäna pengar på att tidigarelägga inköp och investeringar.

Artikelbild

Löneväxling
För den anställde kan också den sänkta bolagsskatten göra det ännu mer lönsamt att löneväxla. Löneväxling innebär att en anställd byter en del av sin kontanta bruttolön mot en förmån

Bo Svensby har arbetat som domare i länsrätt och kammarrätt samt som föredragande i Regeringsrätten. Har även mångårig erfarenhet som skattekonsult i en större revisionsbyrå.

- Jag gjorde ting här i Luleå 1975 till 1977.