Mamma Irina Majorov har varit Alexanders koreograf sedan han var liten men för att han ska kunna utvecklas ännu mer tog hon kontakt med stjärnkoreografen Catarina Lindgren, 49. Efter en dialog med Svenska konståkningsförbundet startades ett samarbete under sommaren för att göra 21-åringens program ännu bättre.

I går var NSD på plats när duon tränade tillsammans i Luleå.

- Vi var intresserade att göra något nytt. Mamma träffade Catarina och sedan ordnade förbundet så att det var genomförbart, förklarar Alexander.

Artikelbild

| Under koreografens Catarina Lindgrens ledning ska Alexander Majorov tar steget mot världseliten.

- Första gången jag såg dig åka var du tolv år, flikar Catarina in.

Både pappa Alexander och mamma Irina är med under träningspasset i D-hallen. Alla fyra har en dialog och arbetar tillsammans för att få detaljerna att stämma.

Catarina ligger bland annat bakom systrarna Viktoria och Joshi Helgessons stora konståkningsframgångar de senaste åren. Själv har hon varit en duktig konståkerska på 80-talet då bland annat vann fyra SM-guld. Hon är från Piteå men bor i Colorado där hon arbetar som koreograf, så varje träningsminut är viktig.

- I vanliga fall kan jag jobba med mina åkare året runt och jag ser dem varje vecka, men nu var vi tvungna att få ihop två program på två dagar. Det var tufft men mamma Irina hjälpte till med att filma och titta på, säger Catarina.

Artikelbild

| Under koreografens Catarina Lindgrens ledning ska Alexander Majorov tar steget mot världseliten.

"VI har bytt stil helt och hållet"
- Det har gått jättebra. Vi har ändrat mycket så det visst har det varit tufft. Jag åker till Tyskland och tävlar på torsdag och då kommer jag nog inte hinna träna in allt det nya, men när jag kommer hem kommer jag lägga fokus för att få in hela programmet, förklarar Alexander.

Inne i omklädningsrummet bjuder Irina på kaffe och lussebullar.

Artikelbild

| Under koreografens Catarina Lindgrens ledning ska Alexander Majorov tar steget mot världseliten.

- Vi har bytt stil helt och hållet, många saker har jag inte gjort tidigare. Det har känts svårt och det har varit mycket snubbel men när jag ser resultaten då jag kollar på videor från förra året känns det värt det. Det går att ändra stil, men det är svårt, säger Alexander.

- Man kan säga att vi har förädlat din stil, fyller Catarina i.

-Först måste man klara sina hopp där Alexander har den högsta svårighetsgraden. Han har en kvadrupel (rotera fyra varv i luften). Efter hoppen kollar domarna på programmet, förklarar Catarina.

- Åkarna som jobbar med en känd koreograf får automatisk högre poäng, säger Alexander.

Totalt har duon tränat fem dagar tillsammans. Tisdagens pass var det sista eftersom Catarina ska flyga hem till Colorado i dag.

Har det varit extra mycket träning?

- Ja, eller, det har varit rätt okej. Tre timmar ispass per dag, säger Alexander.

Samarbetar ett år i taget
Eftersom SM väntar den 13-16 december måste han fortsätta sin vanliga träning vid sidan om.

Vad är viktigt för Alexander just nu?

- Att han placerar sig bland dem 24 bästa på VM nästa år, då är OS-biljetten fixad. Jag åker hem i morgon (läs i dag) så nu är det deras jobb att fortsätta och putsa vidare. Jag tror det kommer bli bra, säger hon.

Hur länge kommer ni ha det här samarbetet?

- Vi tar ett år i taget och sedan får vi se hur de vill göra, säger hon.

Catarina jobbar dagligen med amerikanska åkare men hon erkänner att hjärtat klappar för Sverige.

- Även fast jag verkar utomlands hejar jag på Sverige. Jag beundrar Alexander. I Colorado finns det jättemånga duktiga pojkar som åker, vi har världsmästare och elitåkare, men han har blivit så här bra med hjälp av sina föräldrar och utan storåkare runt omkring sig. Det är mycket lättare att motivera sig när man har det men han har klarat det i Luleå. Det är stort.