Enligt NSD:s grangranskning kan Norrbottens vackraste gran finnas i Kalix, mitt i centrumrondellen intill Kalix kommunhus.

"Stor, vid, tät, jämn och har glada grenar", lyder recensionen.

Den gran som skulle glädja de boende på äldreboendet Skogsgläntan får dock ett annat betyg.

Artikelbild

- Den är ett hån mot de gamla.Min 93-åriga mamma säger att de som satt dit den inte begriper hur en gran ser ut. När jag såg den tänkte jag först att det måste vara ett skämt, säger Anders Morin.

Inget skämt
Det var inget skämt. Den lilla taniga granen med glesa grenar som placerats utanför fönstren på Skogsgläntan försågs så småningom med belysning.

- Den är Kalix fulaste gran och den fick de gamla. Det är helt otroligt, hur kan man göra så här mot de gamla? Hur tänkte de ?

Anders Morin, som själv är skogsägare, konstaterar att granen måste vara ett sällsynt fult exemplar.

Artikelbild

- För att hitta en sådan här märklig gran måste man söka länge.

Flitigt debatterad
Granen har blivit ett flitigt debatterad på äldreboendet och sjuksköterskan Kajsa Parviainen instämmer i att granen påverkat julstämningen.

Artikelbild

| Anders Morin för nu de äldres talan och offentliggör kritiken mot årets julgran vid äldreboendet. "Det är många som upprörs över denna gran", säger Morin.FOTO: Linda Danhall

- De som bor här är väldigt gamla och nog vet de hur en gran ska se ut. Kommunen kan ju kontakta mig nästa gång, nog kan jag hämta en vettig gran, säger Morin.

Kommunchef Stig Strömbäck utlovar skärpning.

Olyckligt
- Det är väldigt olyckligt. Om några ska ha en fin gran så är det de äldre, de har byggt upp vårt samhälle. De snyggaste granarna ska finnas vid äldreboendena. Det ska vi se till till nästa jul, säger Stig Strömbäck.