Vad behövs för att bygga en gigantisk snöigloo? Jo, snö. Något som det tyska flygbolaget FlyCar led brist på i början av vintern, men det syns inte på slutresultatet. Det känns som man fått en VIP-biljett rakt in i kung Bores egna salar. Det är egendomlig tystnad och en magisk ljussättning som utrymmena bjuder på. Exotiskt även för en inbiten norrlänning som undertecknad. Och Michel Fender, ägare för FlyCar-group, kunde inte ha varit gladare.

- Det känns helt fantastiskt att Iglootel äntligen står färdigt. Det har varit en lång resa.

Under sitt invigningstal sade han att han hoppas att med igloo-hotellet kunna bidra till en ökad turism i området. Glad var förstås också Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson:

Artikelbild

| Nyckelpersonerna bakom Iglootel. Frn vnster FlyCars vd Rainer Dreher, vd fr Iglootel Daniel Knaab och garen fr FlyCar-group Michel Fender.

- Det känns helt fantastiskt att man valt att satsa just här. Det är varje kommuns dröm som gått i uppfyllelse. Det sätter Arvidsjaur och Abborrträsk på kartan, och inte bara nationellt.

35 000 kubikmeter snö beräknas ha gått åt till konstruktionen som har tio sovrum, matsal, reception, eventigloos och spa-avdelning med utomhusjacuzzi. En total yta på 750 kvadratmeter. Till sin hjälp har man haft ett specialutbildat iglooteam som använt en metod som går ut på att man blåser upp stora ballonger och packar snön ovanpå dessa. FlyCar har sedan 1999 skeppat biltestare från fyra tyska destinationer upp till Arvidsjaur vintertid, och har med åren spänt fler strängar på sin lyra än bara flyget. Idag sysslar man även med, utöver Iglootel, bland annat hundspannturer, snöskovandring och rensafaris. Och han ser ett Arvidsjaur i utveckling.

- När vi först kom hit fanns det fyra skotrar att hyra i Arvidsjaur. Idag finns det över tusen, sade Michel Fender.