Det är mycket ledsna kamerunier som berättade historien i SVT-programmet Uppdrag granskning på onsdagskvällen.

Väntar på lönen
De trodde att de kom till säkert jobb med säker lön. Allt godkänt av Migrationsverket och facket. De planterade skog på hyggen i bland annat Mjövattenliden utanför Älvsbyn i SCA:s skogar.

Det är företaget Skogsnicke AB i Vännäs som anställt 50 kamerunier under de två senaste åren. Företaget gör arbeten för skogsjättarna SCA och Holmen.

Artikelbild

- Jag är kvar här i Sverige och väntar på lönen. Jag lånade för att komma hit, nu måste jag betala tillbaka, säger en av kamerunierna.

Andra villkor
Enligt den överenskommelse som Migrationsverket och skogsfacket skrev på skulle lönen uppgå till 18 500 kronor. Kamerunierna som betalat dyrt för att ta sig till Sverige ställdes inför helt andra villkor när de kom fram. De fick i stället ett ackordsavtal på 22,8 öre per planta. Trots hårt arbete gav det en månadslön på 6 000 enligt en av kamerunierna, Raymond Ndanyeh.

Sedan Uppdrag granskning börjat arbeta med programmet har polisen inlett en förundersökning och Migrationsverket har brottsanmält ägaren av Skogsnicke AB.

"Jobbtrafficking"
Kamerunierna planterade klart på hygget utanför Älvsbyn och hyggena i Västerbotten och hoppades att allt skulle lösa sig.

Artikelbild

Men de sitter fortfarande kvar i Sverige och väntar på pengarna.

- Det är ren människohandel vi pratar om här, det här är jobbtrafficking, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare GS-facket.