För att motverka inaveln hos den svenska vargstammen krävs nytt blod från öst och därför har regeringen klassat vargar som vandrar in österifrån som genetiskt värdefulla. DNA har visat att åtminstone en av vargarna i det vargpar som nu vistas i Tornedalen har finsk-ryskt ursprung. Varje gång invandring sker finns förhoppning att vargen ska vandra söderut.

- Varför skulle de göra det när det finns renar här att livnära sig på, vargen är som vilket annat djur som helst, de vandrar dit det finns mat, säger Sixten Keisu, renägare i Juoksengi.

100 renar i hägn
Sixten Keisu och fem andra renägare har nu omkring 100 renar i ett hägn. Oron är stor för att vargarna ska ta sig in i hägnet då de passerat området vid flera tillfällen på omkring 800 meters håll.

Artikelbild

| Stig Lampinen har följt vargparet i spåren i två veckor för att hålla koll på vart de tar vägen och vad de gör.

- Jag har radion på full volym vid hagen och hoppas att vargen inte kommer, då blir det katastrof, säger Sixten Keisu.

Stig Lampinen är rovdjursinventerare åt Korju sameby sedan 20 år tillbaka.

- Jag är van skogsmänniska och det föll sig naturligt. Det är inga problem att spåra djur om man vet vad man tittar efter, säger han.

Sedan två veckor tillbaka följer han vargparet som rör sig i skogarna mellan Tärendö, Hedenäset och Juoksengi.

Artikelbild

| Karl-Axel Waplan blickar ut över Tapulimyren efter den första sprängningens resultat. Nu gäller det att skaka fram 2,5 miljarder kronor till fortsättningen av gruvprojektet. FOTO: Pär Bäckström

- Jag håller reda på var de är och rapporterar observationer. De vandrar långt och ibland ligger de någon dag och vilar vid ett byte. Under två veckor har de helt ätit upp två älgkalvar och delvis ätit en ren innan de lämnade den, men jag har inte sett vargarna. Det stämmer att tiken löper så förmodligen blir det valpar. Jag har inte sett till spår av fler vargar än de här två.

Möjligheten till vargvalpar är ingenting som renägarna tycker är gulligt.

Artikelbild

- De kan få tio valpar, vad blir de då i skogen? Det här vargparet måste tas bort härifrån, döda eller levande. Men det blir inte slut med de här vargarna, de vandrar in fler. Vid Uleåborg finns en flock med sex vargar, vargen passar inte renbeteslandet säger Sixten Keisu.

Korju sameby har ansökt om skyddsjakt.

Artikelbild

- Vi väntar på att Jordbruksverket som förhandlar med Naturvårdsverket ska besluta i frågan, säger Kent Alanentalo, ordförande i samebyn.

Flytta eller skjutas?
Renägarna är enade om att det behövs en snabb lösning.

- Ska de flyttas nedåt landet måste de få ett eget revir där och nu finns 20 till 30 vargföryngringar där, så det ska finnas plats för dessa också. Om inte annat så om de vandrar över till Finland så agerar de snabbt.

Vargar som vandrat tillbaka österut de senaste åren har som regel skjutits.

Kurt Taavoniku från Pirtijärvi sameby ser rovdjursfrågan i stort som ett problem.

- Vi har över 20 lodjur i området nu, vi har björn, örn och varg. För fyra år sedan hade jag 150 renar och fick omkring 60 kalvar per år och jag slaktade ungefär 15 stycken av dem. Nu har jag omkring 100 renar som jag vet att lever.
I vinter har det varit bra med bete i skogen, men ändå måste renarna hem för att skyddas mot rovdjur. Det går inte att fortsätta med rennäringen, det är inte lönsamt. Att utfodra en ren i fem månader går på 1 000 kronor per ren. Djurvännerna som värnar vargen, varför värnar de inte renarna?

Flera av renägarna har reagerat på att vargarna verkar mer tama än vanligt.

- Det har setts varg på flera håll, i Övertorneå, i Nybyn, i Juoksengi, det verkar nästan som att det är vargar som blivit matade, säger Kurt Taavoniku.