VM-genrepet i Drammen 2011. Daniel Richardsson utklassade allt motstånd på 15 kilometer klassiskt.

Veckan efter, på samma distans på VM i Holmenkollen, slutade han 42:a. Långt, långt efter täten - precis som de andra svenskarna.

Vallafiaskot var ett faktum och dåvarande vallachefen Larry Poromaa tvingades offentligt be om ursäkt.

Artikelbild

| Våga vägra villervalla. I "Vi får aldrig tappa fokus", säger Nilsson.

Tränar konstant
Nu väntar en riktig ödesvecka för Sverige på VM i Val di Fiemme. Först de individuella distansloppen i fristil, sedan stafetter och till sist de klassiska långloppen.

Om det ska bli några medaljer för Kalla, Hellner, Olsson och de andra krävs perfekta skidor.

Och nye vallachefen Urban Nilsson från Sävast är redo för utmaningen.

- Det är som Ingemar Stenmark säger. Ju mer man tränar, ju mer tur har man. Det är samma här. Ju mer förberedd man är desto lättare är att slippa de där misslyckandena som kan komma, säger han dagen före Charlotte Kallas favoritdistans tio kilometer fritt.

Artikelbild

Har du haft några tunga bakslag under din tid som vallachef?

- Det beror på vem du frågar, alla tycker si och så. Jag tycker att det har gått väldigt bra för vårt gäng.

Artikelbild

Det är ofta hög press på just vallateamet utifrån, är det något du tänker på?

- Nej, det är inget jag funderar på. Vi jobbar väldigt hårt och försöker få det att bli så bra det bara går. Sen kan man inte tänka på att det ska gå åt höger och vänster.

Urban Nilsson har sitt eget lilla tankevapen för att undvika bakslag - han är inte rädd för dem.

- Nej, är man rädd för att misslyckas så misslyckas man fort. Vi ska bara göra det vi alltid gör, vara så noggranna vi bara kan. Min uppgift är att se till att vi ska vara på tårna och aldrig tappa fokus.

Hur känner du inför den intensiva veckan som inleds nu?

- Vi har medaljchans på alla distanser. Och jag tycker att vi har lyckats bra hittills. Charlotte var sexa på skiathlon, Calle och Marcus sjua och åtta. Det är så små marginaler, vi hade lika gärna kunnat få en medalj då också.

Gårdagen inleddes med ett kraftigt snöfall över skidstadion, men på eftermiddagen sprack molnen upp och solen tittade fram. Lite typiskt för Val di Fiemme de här veckorna. Urban Nilsson och hans 13-mannateam är beredda på alla väderomslag.

- Ibland snöar det och ibland är det soligt. Det är olika vallor, olika skidor, olika grejer som fungerar. Det är bara att gilla läget.