- Vi ser mellan 80 till 100 arbetstillfällen i nästa steg, säger Fredrik Kalloniemi, vd för vetenskapsparken.

Han och Matz Engman, vd Luleå Näringsliv, säger att de inom kort kommer att kunna offentligöra fler nya stora etableringar av datacenters i kölvattnet av Facebooks serverhallar.

24 nya företag
Bara på det senaste året har Aurorum Science Park vuxit med 24 nya företag, vilket är en ökning på 20 procent. Anledningen till den kraftiga expansionen är Facebooks etablering.

Artikelbild

- Facebook har fått maximal support när de kommit till Luleå. Det har öppnat dörrar till deras nätverk och resten av industrin. Jag tror att vi nu får möten som många andra inte får, säger Fredrik Kalloniemi.

Och för att Luleå ska få del i uppsvinget byter vetenskaps- och företagsbyn namn till Luleå Science Park.

- Facebook säger nu att de sitter i Luleå Science Park. Det ökar intresset för oss och Luleå blir ett begrepp internationellt, säger Matz Engman.

- För två veckor sedan var en av Facebooks chefsdesigners för datacenters i Australien och pratade för hela datacenterbranschen. Han nämnde då att de valt Luleå, dels för att vi sitter i en business park. Det är en viktig faktor, säger Fredrik Kalloniemi.

Artikelbild

Lyfter fram Luleå
- Vi träffar nu alla de största internetbolagen i världen och alla de största datacenterbyggarna i världen och det är viktigt att vi lyfter fram Luleå.

Det nya Luleå Science Park kommer att växa. Förutom att bygga ut det befintliga området vid universitetet ska också kontor inne i Luleå knytas till vetenskapsparken.

- Facebook blir en del av parken nu. Vi kommer att gå ifrån att vara en fysisk plats till att spänna över hela staden, säger Fredrik Kalloniemi.

När det gäller vilka företag som är på väg att etablera sig så är Matz Engman försiktig med att uttala sig. I de förhandlingar som pågår ingår ett sekretessavtal som förbjuder att de avslöjas.

Vilken blir nästa stora etablering i Luleå?
- Vi har samarbete i Node Pole. Det innebär att vi har markområden i Boden, Piteå och Luleå och vi säljer hela regionen.

När kommer det ske?
- Vi hoppas att det blir så fort som möjligt. Facebook tog två och ett halvt år, det här kommer gå mycket fortare.

kristofer Naess