En gång i månaden träffas föreningen Pysslarna någonstans i länet för att pyssla, tävla, umgås och dela idéer.

– Det här gör mig lugn, säger Eivor Larsson som hållit på med scrapbooking i sex år.

 

Artikelbild

| Scrapbookföreningen Pysslarna med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop.Påskpyssel.

Solen skiner och människor i alla åldrar tar sig fram med spark, vinterkängor och långfärdsskridskor på

isvägen utanför fönstret. Men just denna lördag är det helt okej att sitta inne. Scrapbookingföreningen Pysslarna har nämligen pysselträff i dag och inne i den hyrda kvarterslokalen i centrala Luleå råder febril aktivitet, om än stämningen är stillsam.

Ljudet av tejpande, stämplande, utstansande av små pappersfjärilar och bläddrande bland vackra
pappersark och fotografier är knappast öronbedövande. Då och då vandrar någon genom rummet för att låna ett verktyg av en annan pysslare.

– Scrapbooking ger mig en stund att bara vara. Jag går inte på yoga så det här är ett alternativ, säger Eivor Larsson som varit med sedan starten för sex år sedan.

Artikelbild

| Scrapbookföreningen Pysslarna med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop. Carina Eliasson från Gammelstad gör ett påskkort.


Fotoalbum eller layouter, som scapparna själva benämner de olika sidorna i albumen, och kort är scrapbookingens två största inriktningar. Eivor gör gärna layouter eller egna album av papperspåsar.

– Det är bara jag och fotona och det gör mig lugn. Man tittar på bilderna och minns det tillfället och kommer ihåg hur det var. Tänk vad mycket en bild kan ge tillbaka.

Artikelbild

| Pysslarna med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop.

Marja Liljansalo gör album åt sina barn med bilder från uppväxten som de sedan kan ha med sig genom livet.

– Riktiga album är en annan sak än att ha alla bilder på datorn där de lätt försvinner i mängden. Jag är inte bra på att måla men jag kan scrappa något jättefint, säger hon.

Artikelbild

| Pysslarna är en scrapbookingförening med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop.

 

Hennes åttaåriga dotter Noora och vännen Alise Newell, som fått följa med på dagens träff, sitter vid ett stort skrivbord intill fönstret med huvudena nedböjda i tyst koncentration.

Artikelbild

| Pysslarna med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop.

De gör påskkort till sina släktingar, inspirerade av Susanna Goldkuhl Tegnevall som sitter vid bordet intill. 

 

Artikelbild

| Scrapbookföreningen Pysslarna med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop.

Det bästa med scrapbooking och de här pysselträffarna är att man får vara kreativ och göra något med händerna. Själv tycker jag att det är kul att få träffa andra att dela intresset med och utbyta idéer. Men det känns också lite som att man får vara barn igen, säger Susanna.

När hon började sitt nya jobb i höstas blev hon introducerad till scrapbooking och föreningen Pysslarna av en kollega.

Artikelbild

| Scrapbookföreningen Pysslarna med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop.

– Jag fick ett startkit i födelsedagspresent. Jag kunde inte alls så mycket då men visste att jag gillade att klippa och klistra och när jag surfade runt på nätet så förstod jag att det här var något för mig.

Sedan dess håller hon på att bygga upp det lager av papper, bokstäver, verktyg och dekorationer som hör intresset till.

Artikelbild

| Scrapbookföreningen Pysslarna med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop. Susanna Goldkuhl Tegnevall.

– En skärmaskin är ganska viktigt att ha, färgade och mönstrade papper, lite blommor och snören, lim och dubbehäftande tejp. Sedan byggs det på, det kan bli en väldigt dyr hobby. Jag brukar skriva ut bilder och mallar från internet för att hålla nere kostnaderna. Det går att göra med lite men har man väl fastnat vill man ha mer och mer.

Med på denna träff finns, bodensaren Mari Sundberg som säljer scrapbookingtillbehör i det egna företaget Scraptime, för att täcka de behov som dyker upp under dagen.

Artikelbild

| Scrapbookföreningen Pysslarna med medlemmar från stora delar av Norrbotten träffas en gång i månaden och pysslar ihop. Eivors påsalbum.

– Men man får ju såklart pyssla med vad man vill på de här träffarna, tillägger Susanna.

 

Artikelbild

Carina Eliasson från Gammelstad hör till de som helst gör kort. Just i dag blir det bland annat ett påskkort och ett grattiskort till sonen som snart ska fylla år.

– Det är jätteroligt att ge personliga kort. Jag gör mest födelsedagskort och julkort. Det är så enkelt, på en träff kan man hinna göra tio kort och sedan är det bara att välja när någon fyller år.

Hon har valt papper i några olika mönster som matchar varandra till sitt påskkort och skrapat och färgat papperskanterna.

– Man kan skrapa, riva, vika och rulla kanterna för att få ett gammalt utseende. Jag vill att det ska se lite rufft ut, lite levande.


På forum och bloggar på internet finns stora mängder inspiration från (och till) scrapbookare världen över. Att inspireras av varandra och till och med härma andras layouter är okej, det kallas att lifta. Här intill finns beskrivningar på påskpyssel, så om du vill, och har lite tid över en påskafton som denna, kan du lifta Pysslarna.