Det norskägda bolaget Airlift AB äger helikoptern och flyger på uppdrag av Mountainguide travel.

Inte begravd

- När vi fick höra att det här inträffat så skickade vi upp en annan helikopter för att hämta ner de som var kvar där uppe, säger Andreas Bengtsson.

Artikelbild

Enligt honom ska helikoptern vara skadad, men inte begravd.

- Jag vet inte riktigt omfattningen av skadorna i nuläget, vi har en pilot där uppe som jobbar med den. Även tekniker är påväg upp, säger Andreas Bengtsson.

Med på helikoptern fanns en bergsguide, en pilot och fem skidåkare. Samtliga från Sverige.

Hur var stämningen i gruppen efter händelsen?

Artikelbild

- Det var en ganska sansad grupp och stämningen ska ha varit god, säger Andreas Bengtsson, som dock inte var med när det hela inträffade.

Vad händer nu?
- Det kommer ske en utredning. Dels från bergsguideorganisationens sida, sen får vi se om Luftfartsverket eller polisen också ska dra igång något, säger Andreas Bengtsson.

Artikelbild

"Stor lavin"

Enligt Mikael Norén, vakthavande befäl, ska nödsignalen ha skickats per automatik när helikoptern skadades.

- Personer på platsen har utlöst lavinen, och vi skickade en polishelikopter från Boden för att kontrollera omfattningen av lavinen, säger Mikael Norén.

Polisens helikopter ankom vid 14, lite mer än en timme efter att lavinen gått.

- Det var en stor lavin som hade gått över en sträcka av ungefär en kilometer längs en backravin. Helikoptern låg på höger sida om ravinen, säger Mikael Norén.

Efter ungefär en timme återvände polishelikoptern mot Boden.

Mycket nederbörd

Mattias Cöster driver företaget Arctic Elements i Riksgränsen och arrangerar skidturer via helikopter. Säsongen för hans del avslutades i slutet av förra veckan.

Vid en flygning i området noterade han att det kommit väldigt mycket tung, blöt snö. Detta samtidigt som temperaturen steg kraftigt natten mellan onsdag och torsdag, från ungefär nollgradigt till 7-8 plusgrader.

- Vi såg en hel del skred som gick i närheten av Kebnekaise, då tänkte jag att "nu är säsongen verkligen över", säger Mattias Cöster till NSD på onsdagens eftermiddag.