Det var i lördags som familjen bestämde sig för att ta en lunch i solskenet på Bistro & Café i Badhusparken.

Sonen Noel har mjölkproteinallergi och därför var pappa Peter Niemi, extra vaksam när han skulle beställa varmkorv till sonen.

– Vi har varit på restaurangen förut och kände oss trygga med dem eftersom att de tidigare har vetat vad maten innehållit när vi frågat. Peter beställde och servitrisen försäkrade honom om att det var mjölkfritt, säger Maria Björnström, mamma till Noel.

Artikelbild

| Maria Björnström och Peter Niemi är skärrade över helgens händelse och hoppas att deras berättelse ska få restauranger att vara extra noggranna när allergiker frågar efter innehållet i maten som man beställer.

Noel som inte börjat prata än blev allt mer orolig under lunchen och började klia sig om halsen. Då märkte familjen att han fått utslag under munnen och i hela ansiktet.

– Vi har alltid med en adrenalinspruta till honom ifall han skulle drabbas av ett allergianfall, så vi stack in den direkt i benet för att lindra de värsta symptomen, berättar Maria Björnström.

Ingen ursäkt

Familjen avlägsnade sig direkt från restaurangen men svärmor som var med gick tillbaka till kassan för att läsa på korvförpackningen som då visade sig innehålla just mjölkprotein.

Artikelbild

| Här, på Café & Bistro i Badhusparken i Piteå, serverades varmkorven till Noel innehållandes mjölkprotein.

– När vi pratade med de ansvariga för restaurangen sa de att det var en sommarvikarie som hade tagit beställningen av oss. Men det är ingen ursäkt. Det är ju deras plikt att utbilda personalen, menar Maria Björnström.

Berith Bergstedt är verksamhetsansvarig för restaurangen och menar att de endast har sommarvikarier.

Artikelbild

| Efter helgens händelse är Noel på benen igen och mår efter omständigheterna bra.

– Det är ju bara öppet på sommaren så därför har vi endast sommarvikarier, men kvinnan som tog emot beställningen har över 30 års branscherfarenhet, vi har ingen outbildad personal, säger hon.

Väl på Piteå älvdals sjukhus fick Noel kortisontabletter och transporterades direkt med ambulans till barnavdelningen på Sunderby sjukhus. Men redan efter tio minuter i ambulansen fick Noel vända tillbaka till Piteå.

Artikelbild

| Efter helgens händelse är Noel på benen igen och mår efter omständigheterna bra.

– Han blev så pass dålig i ambulansen att tungan svällde upp, han dreglade och fick svårt att andas. Då beslutade ambulanspersonalen att det var säkrast att vända tillbaka till Piteå ifall att läget skulle förvärras i ambulansen, säger Maria Björnström.

Tillbaka på akuten i Piteå möttes familjen av en narkosläkare samt ett team av sköterskor som skulle bedöma om Noel var stabil nog för att kunna åka ambulans.

Artikelbild

En timme senare fick de åka till Sunderby sjukhus där de även fick tillbringa natten för observation.

– När rädslan släppte efter att han blev piggare på sjukhuset blev jag förbannad. Att de bara antar att det inte är mjölk i maten, och så blir han såhär sjuk. Folk vet inte bättre. De tror att det är laktosallergi det handlar om och blandar mjölkproteinsallergi med det, säger Maria Björnström.

Polisanmälan gjord

Maria Björnström berättar att Noel efter omständigheterna nu mår bra men har valt att gå vidare med händelsen och polisanmält den anställde. Hon hoppas även att restauranger ska bli mer noggranna med att utbilda sin personal.

– Vi tänker undvika restauranger för en lång tid framöver och det blir nog så att vi kommer ta med mat till honom när vi ska äta ute.

Berith Bergstedt beklagar det inträffade men har svårt att se att några åtgärder på rutinerna behövs.

– Jag vet inte vad det i så fall skulle vara. Men om folk frågar kommer vi berätta vilka märken man kan äta av. Men det finns så otroligt många allergier, har man någon som är så allergisk så har jag uppfattningen om att man ska vara extra försiktig.