I dag startar älgjakten i Norrbotten.

Mestadels med medelålders män, visar siffror som Naturvårdsverket tagit fram till NSD. Statistiken utgår från antalet norrbottningar som löste statligt jaktkort den senaste jaktsäsongen.

– Det har väl till en del att göra med tradition. I Norrbotten har det varit naturligt att börja jaga när man fyllde 18, det var ungefär som att ta körkort, säger Björn Sundgren, länsjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet i Norrbotten.

Artikelbild

| Premiären för årets stora jägarhändelse, älgjakten, inträffar i dag.

Dålig återväxt

Men jägarna har haft svårt med återväxten. Det syns i siffrorna, där det endast finns 1766 jaktkortslösare i gruppen män mellan 18 och 29 år. Det kan man jämföra med gruppen män mellan 60 och 69. Där är antalet jaktkortslösare 4618.

Det här är inget som har undgått jägarna.

– Det har varit mycket bekymrade diskussioner om föryngringen och rekryteringen, säger Björn Sundgren.

Artikelbild

Trenden vänder?

Den nedåtgående trenden har pågått ända sedan djurrättsaktivisternas intåg i Umeå under tidigt 1990-tal, enligt Sundgren.

Artikelbild

– Det här med jägare har väl framställts som lite forntida, och att det är en utdöende fritidssysselsättning. Att man ska tänka på djuren, vara snäll med dem och så vidare, säger Björn Sundgren.

Men han har nu sett siffror som kan tyda på att trenden vänder.

– Det är inte lika tydligt i Norrbotten som i övriga landet, men det verkar som att det har bottnat och vänt uppåt igen, säger Björn Sundgren.

Jägare viktiga

Tendensen är även enligt Naturvårdsverket att det blir fler yngre jägare. Och det här är viktigt för kårens möjlighet till inflytande i samhället. Om det bara är snusande 60-åriga män i flanellskjortor som jagar så minskar jägarkårens relevans, tror Sundgren.

– Den politiska och samhällsmässiga möjligheten att påverka är beroende av att vi speglar hela samhället, säger han.

Björn Sundgren pekar även på att jägarna gör samhällsnytta. Dels håller man nere älgstammen, så att betesskadorna hos markägarna hålls i schack. Men jägare gör även eftersök på trafikskadat vilt, skjuter bort mårdhundar och hittar miljöförändringar.

– Att ha en aktiv jägarkår är av samhällsintresse. Då måste vi föryngra, säger Björn Sundgren.